Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Bolí vás táto časť tela? Expertka upozorňuje na veľmi nezvyčajný príznak nákazy OMIKRONOM

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: UNLP Košice, Getty Images)

SAN FRANCISCO - Je dôležité, aby ste poznali príznaky ochorenia COVID-19. Okrem tých, na ktoré upozorňujú zdravotníci už dlhodobo, nákazu koronavírusom môžu najnovšie signalizovať aj problémy s ušami. Najmä ak ide o variant omikron.

Hlavnými príznakmi covidu-19 sú nový pretrvávajúci kašeľ, strata chuti a čuchu a vysoká teplota. Ľudia, ktorí sa nakazili variantom omikron, ale trpia omnoho širšou škálou symptómov. Experti najnovšie tvrdia, že prítomnosť omikronu v tele môžu naznačiť aj uši. Vedúca oddelenia otolaryngológie na Stanfordskej univerzite Konstantina Stankovicová uviedla, že bolesť ucha sa stáva bežným znakom infekcie. Jej vedecký tím zistil, že ľudia infikovaní vírusom môžu zaznamenať príznaky vo vnútornom uchu. 

S cieľom otestovať svoju teóriu vytvorili model vnútorného ucha a vystavili ho testu na COVID-19. "Ak spozorujete stratu sluchu alebo závraty či zvonenie v ušiach, dajte sa otestovať. U niektorých našich pacientov sme videli, že strata sluchu je jediným príznakom nákazy covidom," povedala Stankovicová pre ABC7 News. Zároveň poukázala na potrebu aj naďalej nosiť rúška a respirátory. 

Koronavírus sa stále šíri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

WHO varuje: Objavili sa štyri kmene variantu omikron! Vedci vysvetlili, čo to znamená pre ľudstvo

I keď nie každý zaznamená ľahký priebeh ochorenia COVID-19, väčšina ľudí, ktorí sa nakazili variantom omikron, tvrdí, že je to ako prechladnutie. Séria štúdií ukazuje, že omikron má u očkovaných ľudí miernejší priebeh než iné varianty. Posilňovacie dávky vakcíny chránia pred omikronom a ponúkajú najlepšiu šancu prekonať pandémiu, opakovane poznamenávajú zdravotnícki predstavitelia. Hlavný lekárnik siete lekární Boots, Marc Donovan, navrhuje niekoľko jednoduchých krokov, ktoré možno podniknúť pri zotavovaní sa z infekcie a pri podpore imunitného systému. Zostať hydratovaný, zdravo sa stravovať, zvýšiť príjem vitamínov a užívať paracetamol - to všetko sú podľa neho veci, ktoré vám v procese zotavovania môžu výrazne pomôcť.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu