Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Izrael údajne našiel pri ofenzíve v Rafahu viacero tunelov Hamasu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Ismael Abu Dayyah)

GAZA - Izrael pokračuje aj počas víkendu vo svojej vojenskej operácii v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Vojaci našli v pohraničnej oblasti s Egyptom niekoľko podzemných tunelov, ktoré využívalo palestínske hnutie Hamas, informovalo v nedeľu tamojšie vojenské rádio. Informuje o tom agentúra DPA.

Niektoré z tunelov údajne Hamas využil aj počas útoku na Izrael zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo viac než 1200 ľudí. Časť z nich už izraelské jednotky zničili. Od začiatku vojenskej operácie v Rafahu, ktorá sa začala približne pred dvoma týždňami, opustilo mesto podľa údajov Agentúry OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) približne 800.000 ľudí.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v nedeľu navštívi Izrael. Ten mu plánuje oznámiť svoje údaje o počte Palestínčanov, ktorí z Rafahu utiekli. Údaje Izraela sa často líšia od údajov zverejňovaných UNRWA.

Izraelské vedenie odôvodňuje ofenzívu v Rafahu tým, že sa v meste nachádzajú posledné jednotky Hamasu, ktoré je potrebné zničiť. Vzhľadom na veľký počet civilistov v oblasti zaznieva čoraz hlasnejšia kritika ofenzívy od Spojených štátov a ďalších krajín. Izrael však naďalej trvá na svojich plánoch.

Viac o téme: IzraelHamasPásmo GazyRafah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu