Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO To ste ešte nevideli! Najpodivnejšie tvory, ktoré kedy vyplavilo z mora na breh

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Ainsdale)

LONDÝN - Pohľad pod hladinu môže byť ako sa pozerať na scénu z vedecko-fantastického filmu. Moria a oceány sú plné bizarných tvorov, ktoré akoby pochádzali z mimozemského sveta. Občas ich more vyplaví na breh k údivu i zdeseniu návštevníkov pláží z celého sveta. Portál Live Science vybral niektoré z najpodivnejších nálezov.

CHYTĽAN OBROVITÝ

Tento hlavonožec po celé stáročia inšpiroval mýty a legendy, stretnutia s ním sú ale pritom extrémne zriedkavé. Tieto gigantické tvory sú najväčšími bezstavovcami a majú najväčšie oči v celej živočíšnej ríši. Obývajú morské hlbiny a na súš sú vyplavované len zriedka. V októbri 2013 ale vyplavilo more obrovského chytľana na španielskej pláži. Vrátane chápadiel toto monštrum meralo deväť metrov a vážilo 180 kg, teda zhruba rovnako ako dospelý medveď hnedý. 

CHLPATÁ MORSKÁ PRÍŠERA

Obyvatelia provincie Východné Mindoro na Filipínach boli zmätení, keď na pláži v máji 2018 objavili obrie chlpaté zviera, ktorého telo už bolo v značnom štádiu rozkladu a navôkol sa šíril strašný zápach. Vedci neskôr dospeli k záveru, že nafúknuté telo zrejme pôvodne patrilo nejakému druhu veľryby a to, čo vyzeralo ako dlhá srsť, boli v skutočnosti rozkladajúce sa svalové vlákna. 

ŽRALOKY S CHÝBAJÚCOU PEČEŇOU

Pobrežie Juhoafrickej republiky sa stalo dejiskom vodnej detektívky v máji 2017, keď more vyplavilo troch žralokov bielych. Záhadou bolo, že všetkým chýbala pečeň a jednému okrem toho aj srdce. Experti vykonali pitvu, aby zistili príčinu smrti. Tá odhalila pravdepodobných páchateľov - kosatky dravé. Tento najväčší zástupca čeľade delfínovité je známy tým, že napáda rôzne druhy žralokov a žerie ich orgány. Pečeň je obzvlášť obľúbená, pretože je plná tuku a živín. 

RYBA AKO Z NOČNEJ MORY SO ŽIAROVKOU NA HLAVE

Telo hlbokomorskej ryby z čeľade čertovité našiel rybár v štátnom parku Crystal Cove v Kalifornii tento rok v máji. Bol to prekvapivý a vzácny objav, pretože tieto ryby sa zvyčajne zdržiavajú v hĺbkach okolo 900 metrov pod hladinou a vyzerajú dosť strašidelne. Pracovníci parku neskôr zistili, že telo podľa všetkého patrí tichomorskej futbalovej rybe (Himantolophus sagamius), ktorej z hlavy trčí neobvyklý výrastok s bioluminiscentnou žiarovkou na konci. Tú používa na to, aby v temných hlbinách nalákal korisť do svojej číhajúcej tlamy. 

"HLÍSTA" S VEľKÝMI VAJEČNÍKMI

Na pláži na kalifornskom ostrove Catalina sa v júni 2015 ocitla hlbokomorská ryba z čeľade Regalecidae. Vyvrhnutý obor dlhý štyri metre poskytol vedcom šancu preštudovať jeho vnútornú biológiu vrátane rozmnožovacieho ústrojenstva. Všetky pochybnosti o tom, či majú vedci pred sebou samca alebo samičku, sa rozptýlili po tom, ako objavili pár vaječníkov dlhých 2,1 metra a vážiacich 14 kg. 

FOTO To ste ešte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

TISÍCE PENISOVÝCH RÝB

V roku 2019 získala jedna z kalifornských pláži veľmi bizarný vzhľad, keď na ňu more vyplavilo tisíce morských tvorov, ktorým sa pre ich špecifický tvar hovorí "penisová ryba". V skutočnosti ide o 25 cm dlhé, ružové a bucľaté morské červy s latinským názvom Urechis caupo. Ich falický tvar je dokonale prispôsobený životu v norách vyhĺbených v prílivových zónach. Biológovia predpokladajú, že nešťastné červy z ich domovov vyplavila silná búrka. 

Viac o téme: PlážRybaMonštrum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu