Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hrozba aj pre zaočkovaných: Tento variant KORONAVÍRUSU má byť rizikom, vakcína nemusí fungovať!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

WASHINGTON - Podľa novej štúdie môžu byť plne očkovaní ľudia stále vystavení riziku infekcie. Hrozbou je najmä kalifornský variant koronavírusu zvaný epsilon. Experti zistili, že variant má tri mutácie spike proteínu, ktorý vírus používa na vstup a infikovanie ľudských buniek. Prevalencia je však zatiaľ nízka.

Vedci z Washingtonskej univerzity a Vir Biotechnology so sídlom v San Franciscu zistili, že variant koronavírusu zvaný „epsilon“ má tri mutácie spike proteínu, ktorý vírus používa na vstup a infikovanie ľudských buniek. Môže preto ohroziť aj plne zaočkovaných jedincov. Mutácie by totiž mohli vírusu poskytnúť odolnosť voči neutralizujúcim protilátkam generovaných vakcínami Pfizer-BioNTech a Moderna. Mutácie môžu byť navyše schopné vyhnúť sa prirodzeným protilátkam, ktoré si človek vytvorí po infikovaní vírusom.

Hrozba aj pre zaočkovaných:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: science.sciencemag.org)

Vedci sú v pozore: Vo svete sa šíri variant KORONAVÍRUSU, ktorý má byť najnákazlivejší zo všetkých!

Odborníci na zdravie tvrdia, že neutralizujúce protilátky chránia ľudí pred vírusom a schopnosť variantu odolávať im by mohla ľudí ohroziť. Predpokladá sa, že variant epsilon nie je infekčnejší ako pôvodný vírus. Prvýkrát bol identifikovaný v máji 2020 a do októbra prakticky neexistoval. Neskôr sa rozdelil na dve samostatné verzie, B.1.427 a bežnejšiu mutáciu B.1.429. Zostal relatívne pokojným variantom vírusu a nespôsobil ohniská podobné indickému variantu delta.

Hrozba aj pre zaočkovaných:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: science.sciencemag.org)

Nedostatočná účinnosť vakcín?

Vedci, ktorí 1. júla zverejnili svoje zistenia v časopise Science, prezradili, že oba typy variantu majú schopnosť vyhnúť sa neutralizujúcim protilátkam nachádzajúcich sa vo vakcínach Pfizer a Moderna, ktoré využívajú technológiu messenger RNA (mRNA). Účinnosť neutralizujúcich protilátok sa pritom znížila o 50 až 70 percent. Tiež zistili, že neutralizačná aktivita bola znížená u 14 z 34 protilátok, ktoré sú za ňu zodpovedné.

Hrozba aj pre zaočkovaných:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Údaje sú znepokojujúce a sú skorým znakom toho, že súčasná efektivita vakcín COVID-19 nemusí stačiť na trvalú ochranu pred vírusom. Odborníci dlho verili, že na ochranu pred variantmi bude v budúcnosti potrebné tretie „posilňovacie očkovanie“ vakcínami mRNA od spoločností Pfizer a Moderna. Obe spoločnosti začali klinické skúšky aj pre posilňovaciu dávku. Prevalencia variantu je však v súčasnosti takmer nulová.

Viac o téme: VariantOčkovanieEpsilonKoronavírusm covid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu