Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pozrite sa na svoje nechty: Lekári prezradili, ktoré ZMENY si treba všímať! Ide o vaše zdravie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MARYLAND - Viacerí odborníci sa zhodujú, že zmeny na nechtoch môžu predstavovať varovný signál, ktorým nám dáva telo najavo, že s ním nie je niečo v poriadku. Rôzne škvrnky a pásiky tiahnuce sa po nechtovom lôžku sú sprievodným znakom mnohých civilizačných chorôb. Dokážu dokonca včas upozorniť aj na nastupujúce onkologické ochorenie a urýchliť tak jeho včasnú diagnostiku a liečbu.

Nenápadné zmeny na nechtoch môžu byť príznakom viacerých zdravotných komplikácií a dokážu signalizovať nástup cukrovky, ochorenie štítnej žľazy alebo nízku hladinu kyslíka v krvi. Môžu však upozorniť aj na rakovinu kože a to konkrétne na jej najagresívnejšiu formu - melanóm. K pigmentovým škvrnám či pásikom tvoriacim sa na nechtovom lôžku by sme preto mali pristupovať s rovnakým rešpektom ako k náhle sa meniacim alebo novovznikajúcim kožným znamienkam, prípadne hrčkám. A aké zmeny na nechtoch nás môžu upozorniť na onkologické ochorenie?

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: gettyimages.com)

Tmavý pásik

Podľa dermatologičky Skylar Souyoulovej môže byť tmavý, zvyčajne zvislý pásik známy ako melanonychia, varovným príznakom melanómu. Tieto prúžky vyzerajú ako "hnedý alebo čierny pás v nechte" a majú rôzne odtiene od bledších a až po úplne tmavé. Najčastejšie sa objavujú na palcoch, ale tvoria sa aj na iných nechtoch.

Podľa Národného centra pre biotechnologické informácie dokážu palce na nohách a na rukách signalizovať 75 až 90 percent prípadov rakoviny známej ako subunguálny melanóm. „Skoré štádium tohto ochorenia sa často prejaví ako pozdĺžna melanonychia,“ uviedla v roku 2016 štúdia v časopise Australian Family Physician. Aj keď je tento druh rakoviny v porovnaní s inými pomerne zriedkavý, môže spôsobiť vážne komplikácie. „Včasná diagnostika a liečba sú najdôležitejšie, preto je potrebné poznať príznaky tohto ochorenia,“ upozorňuje portál Healthline.

Čítajte aj: VIDEO Porezali ste sa už niekedy na papieri? Tento TRIK rýchlo uľaví od bolesti

Tmavá pokožka okolo nechtového lôžka

„Prejavom pokročilého melanómu môže byť tmavšia pokožka v okolí nechtov,“ pokračuje Souyoulová a dodáva, že rovnako nebezpečné je aj oddeľovanie nechtov od lôžka na rukách i na nohách. Varovným príznakom melanómu sú aj štiepiace sa nechty, tiež ich "krehkosť, trhliny v lôžku alebo krvácanie v mieste pigmentácie", poznamenáva portál. „Melanóm nechtov je často diagnostikovaný v pokročilejšom štádiu už ako melanóm pokožky, ktorý je však oveľa nebezpečnejší,“ upozorňuje odborníčka. „Preto ak spozorujete akékoľvek zmeny na nechtoch, vrátane tmavého pásika alebo tmavšej pokožky v ich okolí, dohodnite si schôdzku s dermatológom.“

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Melanóm nechtov je častejší u starších ľudí a u osôb s tmavšou pokožkou

Portál uvádza, že melanóm na končatinách je najvzácnejším podtypom rakoviny kože. Podľa dermatológa Vishala Patela predstavuje menej ako päť percent všetkých melanómov. „Tretina z nich sa najčastejšie vyvinie u Afroameričanov, Indiánov, Aziatov a ďalších ľudí s tmavšou pokožkou. Ide o desaťnásobný nárast v porovnaní s ostatnou populáciou,“ uvádza web. Souyoulová poukazuje aj na to, že rizikovými faktormi môže byť osobná aj rodinná anamnéza melanómu.

Podľa lekárky Rachel Nallovej môže vznik ochorenia súvisieť aj s imunosupresívnou poruchou, ako je napríklad HIV. „Ak sa ale diagnostikuje včas, šance na úspešnosť liečby sú veľmi vysoké,“ pokračuje Souyoulová a dodáva, že je najdôležitejšie kontrolovať si nechtové lôžko a v prípade akýchkoľvek zmien vyhľadať odborníka. Aj autori vyššie uvedenej austrálskej štúdie poznamenali, že "diagnostika subunguálneho melanómu v počiatočnom štádiu vo veľkej miere ovplyvňuje úspešnosť liečby".

Viac o téme: NechtyRakovina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu