Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pokrok v boji s pandémiou: Experti prezradili, ktoré dva dezinfekčné spreje dokážu zabiť KORONAVÍRUS

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) schválila dva dezinfekčné spreje, ktoré podľa nej dokážu zlikvidovať vírus SARS-CoV-2. Jej šéf tvrdí, že tieto výrobky predstavujú obrovský pokrok v hľadaní efektívnych prostriedkov v boji proti ochoreniu COVID-19, pretože vykazujú veľmi vysokú účinnosť.

Dezinfekčný sprej Lysol a dezinfekčný sprej  s obsahom lyzolu Max Cover Mist sú podľa vládnej agentúry schopné do dvoch minút zlikvidovať SARS-CoV-2. "Tieto výrobky sú odlišné vďaka tomu, ako boli testované. Ide o prvé dezinfekčné prostriedky, u ktorých bola potvrdená účinnosť proti SARS-CoV-2. Musia sa však používať podľa pokynov výrobcu," uviedol hovorca spoločnosti Reckitt Benckiser, ktorá dané produkty vyrába. Spresnil, že prípravky musia pôsobiť na povrchu aspoň dve minúty a až potom ich môžete zotrieť.

Pokrok v boji s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Produkty Lysol podľa odborníkov z EPA preukázali v boji proti SARS-CoV-2 viac ako 99-percentnú účinnosť. Podľa profesora chémie Billa Wuesta z Emory University v USA sú "tieto výrobky pri likvidácii nového koronavírusu účinné preto, lebo obsahujú dimetyléter benzylalkohol amoniak a sacharinát a toto zloženie vírus rozbije a zničí""Hodnotenie týchto produktov predstavuje dôležitý míľnik v boji proti šíreniu COVID-19," vyhlásil šéf EPA Andrew Wheeler.

KORONAVÍRUS Šírenie infekcie sa zrýchľuje: WHO očakáva to, čoho sa bojíme najviac

Podľa Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa SARS-CoV-2 šíri najmä prenosom respiračných kvapiek vznikajúcich pri kýchaní, kašľaní a hlasnom rozprávaní, ktoré končia v ústach alebo nose inej osoby a preniknú do jej pľúc. Koronavírus sa môže prenášať aj vtedy, ak sa dotýkame kontaminovaných predmetov a do tela ho potom dostaneme prostredníctvom rúk alebo nosa. Preto sa na začiatku šírenia pandémie častejšie poukazovalo na potrebu dezinfekcie nákupných košíkov a obalov. Štúdia zverejnená v časopise New Journal magazine totiž odhalila, že SARS-CoV-2 dokáže prežiť na plastových a kartónových povrchoch celé hodiny. CDC a Úrad pre potraviny a liečivá však poukazujú na nedostatok dôkazov, ktoré by túto teóriu presvedčivo potvrdili. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Dezifenkčný sprejLysol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu