Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Aj Slováci môžu prispieť k vývoju lieku na KORONAVÍRUS, hoci o tom netušia: Stačí vám na to počítač

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

STANFORD - Medzinárodný projekt Stanfordskej univerzity apeluje na hráčov počítačových hier, aby svetu pomohli nájsť liek na koronavírus, rakovinu či Alzheimerovu chorobu. Všetko, čo k tomu potrebujú, je inštalácia jednoduchého počítačového softvéru. Vedci sa na základe jednotiek grafického spracovania chcú naučiť, ako sa skladajú bielkoviny v ľudskom tele.

KORONAVÍRUS Model štátnych analytikov odhalil, koľko Slovákov sa môže nakaziť, čaká nás ťažké obdobie

Okrem pokusov o eliminovanie rizík nákazy koronavírusom vedci neustále pracujú na vývoji lieku, ktorý by vírus raz a navždy zastavil. Na Stanfordskej univerzite preto vytvorili medzinárodný projekt, prostredníctvom ktorého chcú zistiť, ako sa v ľudskom tele skladajú bielkoviny. Pomôcť im v tom majú hráči počítačových hier. Jediné, čo musia urobiť, je nainštalovať si do počítača softvér. Popritom sa môžu venovať svojim obvyklým činnostiam. 

Aj Slováci môžu prispieť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Projekt Folding@home je výskumný program, ktorý využíva nečinné zdroje tisícov osobných počítačov dobrovoľníkov na simuláciu molekulárnej dynamiky skladania proteínov. Tajomstvom sú jednotky grafického spracovania (GPU), teda zvláštny typ počítačového čipu v herných počítačoch.

GPU sú schopné veľmi rýchlo vykonávať veľa jednoduchých matematických operácií naraz, medzi ktoré patrí aj simulácia zložitého prostredia v ľudských bunkách. Simulácie sú potrebné, pretože skladanie bielkovín je jednou z najzložitejších oblastí biológie. Molekuly sa skladajú do trojrozmerných štruktúr, ktoré určujú chemické reakcie v ľudských bunkách, a teda súhrnne v celom tele.

Projekt vedený doktorom Gregom Bowmanom skúma dôsledky toho, čo sa stane, keď sa toto skladanie pokazí pri chorobách ako rakovina, cukrovka či Alzheimerova choroba a najnovšie aj COVID-19. Niektoré z výpočtov, na ktorých budú herné GPU pracovať, zahŕňajú simuláciu rôznych spôsobov, akými sa proteíny môžu skladať a potenciálne môžu odhaliť, aké lieky by mohli ochorenia vyliečiť.

Vedci sa tak snažia preskúmať, ako by sa mohli narušiť špecifické proteíny v koronavíruse. "Každý, bez ohľadu na hardvér, má možnosť pomôcť pri výskume. Nikdy neviete, či práve vy alebo vaše deti nebudú v budúcnosti benefitovať z výsledkov tohto projektu," píše sa v stanovisku autorov projektu na Reddite. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Vývoj lieku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu