Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Miliardár hľadá osem ľudí na cestu, ktorá sa zapíše do histórie: Má iba dve podmienky!

Jusaku Maezawa Zobraziť galériu (2)
Jusaku Maezawa (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara)

TOKIO - Japonský miliardár Jusaku Maezawa hľadá osem spolucestujúcich, ktorých so sebou vezme na let okolo Mesiaca plánovaný na rok 2023. Štyridsaťpäťročný výstredný boháč pred rokom zrušil svoj "inzerát" na výber dievčaťa, s ktorým chcel k Mesiacu letieť. Potenciálnych partneriek sa mu vtedy ozvalo skoro 30-tisíc. V roku 2018 zase tvrdil, že so sebou k Mesiacu vezme šesť až osem umelcov.

Prekvapenie: FOTO Padák použitý pri pristátí na Marse niesol tajnú správu

"Chcem ľudí z rôznych prostredí, aby sa ku mne pripojili," oznámil Maezawa v utorok na twitteri. "Kúpil som všetky miesta, takže to bude súkromný let," dodal s tým, že cestu platí, takže tí, ktorí s ním poletia, to budú mať zadarmo. Koľko peňazí za cestu zaplatí, doteraz zverejnené nebolo.

Uchádzači musia podľa BBC splniť dve kritériá: mali by "pokročiť v akejkoľvek činnosti, ktorá nejakým spôsobom pomáha ostatným" a mali by byť "ochotní podporovať ďalších členov posádky". Záujemcovia sa majú hlásiť na stránkach dearmoon.earth.

Jusaku Maezawa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)

Bohatý Japonec sa v roku 2018 prihlásil ako prvý vesmírny turista, ktorý sa vydá k Mesiacu kozmickou loďou spoločnosti SpaceX amerického podnikateľa Elona Muska. Na obežnú dráhu Mesiaca sa cestujúci tejto lode pozrú ako prví ľudia od roku 1972, kedy Spojené štáty skončili s vesmírnym programom Apollo.

Bývalý bubeník punkovej kapely Maezawa začal s podnikaním koncom 90. rokov v hudobnom priemysle. V roku 2004 založil internetový obchod s oblečením Zozotown. 

Viac o téme: MesiacJusaku Maezawa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu