Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrozivé FOTO, ktoré musí vidieť každý rodič: Toto sa stane, ak vaše dieťa prehltne batériu

Malé deti nemožno spustiť z očí ani chvíľu. Zobraziť galériu (5)
Malé deti nemožno spustiť z očí ani chvíľu. (Zdroj: FB/CPR Kids, Getty Images)

SYDNEY - Ak máte doma malé deti a vo vašej domácnosti bežne používate okrúhle batérie v tvare mince, mali by ste si dobre prehliadnuť nasledujúce fotografie. Zachytávajú totiž situáciu, ktorá sa odohráva v tele dieťatka po prehltnutí spomínanej batérie. Snáď to všetkých rodičov dostatočne vystraší a budú si dávať väčší pozor.

Dievčatko (3) tvrdilo, že niečo prehltlo: Lekári spravili röntgen a nechceli veriť vlastným očiam

Pediatrička Sarah Hunsteadová sa postarala o simuláciu situácie, ktorá desí každého rodiča.  Lekárka nechala na kúsku kuracieho mäsa pôsobiť mincovú batériu a týmto spôsobom ukázala rodičom, čo by sa dialo v tele dieťatka, ak by batéria skončila v jeho pažeráku alebo žalúdku.

Hrozivé FOTO, ktoré musí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/CPR Kids)

„Ak zistíte, že ju vaše dieťa prehltlo, okamžite s ním bežte na pohotovosť,“ uviedla Sarah na Facebooku pod zábermi, ktoré zachytávajú postupný rozklad batérie. Tá začala vylučovať do mäsa prvé škodliviny už po 30 minútach a po štyroch hodinách sa na mäse objavili popáleniny. „Hračky s týmito batériami by mali deti používať iba vo vašej prítomnosti,“ odkazuje odborníčka rodičom.

Hrozivé FOTO, ktoré musí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/CPR Kids)

„Ide o drobné predmety. Ani si nemusíte všimnúť, kedy dieťa batériu prehltlo. Zbadať to môžete až podľa náhleho dráždivého kašľa, dusenia a neprimeraného slintania.“ Podľa štatistík k takýmto incidentom najčastejšie dochádza u detí do štyroch rokov.

Hrozivé FOTO, ktoré musí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/CPR Kids)

Podľa The Battery Controlled ošetria na pohotovosti v Austrálii týždenne približne štyri takéto deti. Niekedy zostáva lítiová gombíková batéria zaseknutá v hrdle dieťaťa. Sliny potom spúšťajú chemickú reakciu, ktorá doslova dieťaťu rozožerie pažerák. Na sociálnej sieti viacerí za tento príspevok pediatričke poďakovali a niektorí pridali aj osobnú skúsenosť.

Hrozivé FOTO, ktoré musí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/CPR Kids)

„Môj syn prehltol takúto batériu, keď mal 3 roky. Mincu mal v tele až do druhého dňa, pretože nás neposlali do nemocnice. Mal zapálenú podžalúdkovú žľazu a spálený pažerák. Odvtedy už nemám doma žiadne takéto batérie,“ napísala jedna z užívateliek. „Podľa mňa by sa nemalo do detských hračiek používať nič takéto,“ pridala názor ďalšia.

Viac o téme: BatériaDieťaMäsoPokus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu