Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rodičia, pozor! Ak praktizujete APERO, z vášho dieťaťa môže vyrásť alkoholik, tvrdia vedci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Existuje francúzska tradícia spočívajúca v tom, že dospelí nechajú deti samé, aby sa zabavili, a v kľude pri nich popíjajú. Rodič si spočiatku nahovára, že dieťa mu nezabráni žiť ako predtým. Chce sa tak naďalej zúčastňovať bujarých večierkov, kde alkohol tečie potokom. O niekoľko mesiacov neskôr je však nútený priznať si, že sa zmenil na opatrovateľa a kuchára a vykonáva také funkcie, o ktorých sa mu ani nesnívalo.

Je možné ísť za takýchto okolností do kina? Pretože ste unavený a riskujete, že v kine zaspíte, a pretože pani na stráženie tiež nie je zadarmo, na to nemôžete ani pomyslieť. V skutočnosti zostáva jediný rituál, ktorý z vášho predchádzajúceho hedonizmu zostal, a to popíjanie s priateľmi, ktorému Francúzi hovoria "apero". Dá praktizovať pod šírym nebom, človek sa môže hlasno baviť a nie je potrebná nijaká zvláštna organizácia. Dokonale to vyhovuje starostlivosti o malé dieťa, píše francúzsky denník Le Monde.

V priebehu času sa táto tradícia, hlboko zakorenená vo francúzskej kultúre, stala jedným z modelov nového výchovného projektu. Ukazuje totiž, že je možný iný režim výchovných noriem.

Pitie alkoholu pred deťmi.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pod vplyvom alkoholu sa rodič napríklad často vzdáva svojich - obvykle tak prísnych - diktátov. Zabúda na škodlivý cukor, kapituluje pred zlými tukmi a nevyžaduje dodržiavanie základných hygienických návykov. „Spadol ti kúsok salámy na zem? To nie je nič vážne, pokojne ho zjedz, je to dobré pre tvoju imunitu,“ hovorí rodič, ktorý inak nedá z ruky sprej s dezinfekčným gélom.

Len čo deti počujú slovo "apero", inštinktívne vedia, že si môžu robiť, čo chcú, že sa môžu napchať párkami a popíjať ovocný džús bez toho, aby sa museli dožadovať schválenia. Keď oslavy trvajú dlhšie, stáva sa, že rodičia vypijú trochu viac a nevenujú deťom toľko pozornosti, takže sa potom môže stať, že sa potomok stratí medzi pripitými dospelými.

Nie je nebezpečné vštepovať týmto doteraz sa vyvíjajúcim mozgom dojem, že konzumácia alkoholu je spojená so slobodou?

Pitie alkoholu pred deťmi.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nedávna štúdia v Británii tieto obavy potvrdzuje. Britský ústav pre štúdium alkoholu (IAS) vykonal štúdiu na 1000 ľuďoch a výsledky ukázali, že je nebezpečné popíjať pred deťmi. Nezáleží na tom, či je táto konzumácia masívna, či umiernená, dieťa nerozlišuje medzi ľahko podnapitým dospelým a opilcom.

Dvadsaťdeväť percent respondentov sa domnievalo, že je prijateľné sa z času na čas pred deťmi objaviť v stave podnapitosti. Neuvedomovali si však, čo u detí môže takéto správanie vyvolať.

Každé piate dieťa sa cíti v rozpakoch, keď jeho rodičia popíjajú, niektoré deti (11 percent) dokonca priznávajú, že sú tým znepokojené. Tieto úzkosti môžu vyvolať zmenu nálady u rodiča. A to tak, že hovorí s dieťaťom viac ako obvykle (7 percent) alebo mu, naopak, nevenuje dostatok pozornosti (15 percent). Popíjanie rodičov teda môže mať dlhodobo vplyv na alkoholizmus dospievajúcich.

Viac o téme: AlkoholRodičiaDetiDospelí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu