Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Perfektná metóda: Ak zemiaky nakrájate podľa VIDEA, dosiahnete ich ideálne prepečenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, YouTube/This Morning,)

LONDÝN - Ak si lámete hlavu nad tým, ako správne upiecť zemiaky, skúste si nechať poradiť od študentov z Edge Hotel School z University of Essex a Samuel Whitbread School in Bedfordshire. Tieto dva tímy totiž vyvinuli úžasnú metódu na prípravu chutných zemiačikov, ktorú už pochválili aj šéfkuchári.

Chutné, chrumkavé a pritom šťavnaté pečené zemiaky sú obľúbenou prílohou, ale nie vždy vyzerajú tak, ako si predstavujeme. Podivná kôpka vynímajúca sa na tanieri niekedy pripomína lepkavú, nevábne vyzerajúcu hmotu, ktorá je nočnou morou nejednej kuchárky či kuchára.

Pečené zemiaky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Za kulinársky úspech a výsledný efekt je určite zodpovedný aj druh zemiakov, ale študenti zo spomínaných univerzít odvolávajúc sa na výsledky ich štúdie tvrdia, že ak dodržíte ich postup a receptúru, úžasný výsledok sa dostaví, a to za každých okolností. Výsledok svojej práce nazvali "Edge Hotel School Method", v ktorej problematiku pečených zemiakov riešili z matematického hľadiska. 

Čo teda treba urobiť?

Kľúčom k úspechu pri príprave chutných pečených zemiakov je podľa nich maximalizácia ich povrchu. Musíte ich preto krájať v 30-stupňovom uhle.

Ideálne pečené zemiaky z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/this morning)

„Hľadali sme spôsob, ktorý berie do úvahy tri polomery zemiaku a po ich vynásobení sme sa dopracovali k veľkosti jeho povrchu,“ opisuje metódu jeden zo študentov zo Samuel Whitbread School. Zväčšením povrchu zemiakov o 65 percent vraj dosiahneme to, že budú chrumkavejšie a lahodnejšie.

Takže, ak krájate zemiaky tak, že začínate od okraja, postupne z nich odkrajujete a robíte hranolčeky alebo mesiačiky, je to chyba. Lepšie je najskôr prekrojiť ich po dĺžke, a až potom rozkrojiť na polovicu v 30 stupňovom uhle. Toto je spôsob, akým využijete najväčšiu plochu zemiaku. Študenti použili svoju metódu pri príprave receptu z kuchárskej knihy Heston Blumenthalovej a výsledok bol vynikajúci.

Lenže nespoliehali sa iba na vlastný úsudok. Do experimentovania s ich metódou neskôr zapojili nielen profesionálov, ale aj bežných ľudí. Išlo o obrovský úspech a mnohí britskí kuchári nedajú na túto metódu dopustiť.  

Viac o téme: ZemiakyKrájanieMatematikaMetóda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu