Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rodičia si finančne mierne prilepšia: Zvýšil sa prídavok na dieťa aj rodičovský príspevok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Rodičia na Slovensku si od začiatku tohto roka mierne finančne prilepšia. Od 1. januára do platnosti vstúpili opatrenia rezortu práce, ktorými sa zvyšujú viaceré dávky, i keď v niektorých prípadoch rast predstavuje len pár centov.

Suma prídavku na dieťa vzrástla od začiatku tohto roka o 0,66 eura z 23,68 eura mesačne na 24,34 eura mesačne. Suma príplatku k prídavku na dieťa stúpne o 0,31 eura z 11,10 eura mesačne na 11,41 eura mesačne. "Odhaduje sa, že v roku 2019 bude ovplyvnených priemerne mesačne približne 647.635 poberateľov, čo je približne 1.081.550 detí, na ktoré sa vypláca prídavok na dieťa a priemerne mesačne približne 2580 detí, na ktoré sa vypláca príplatok k prídavku na dieťa," uviedol rezort práce v opatrení.

O šesť eur sa zvýšil aj rodičovský príspevok, a to z 214,70 eura na 220,70 eura. Zvýšenie sumy rodičovského príspevku súvisí s rastom životného minima od 1. júla minulého roka o 2,8 %. Zvýšenie tejto dávky bude mať podľa rezortu práce pozitívny vplyv na hospodárenie domácností a na ich príjmy. Odhaduje sa, že v tomto roku by sa malo zvýšenie dotknúť 141.320 poberateľov rodičovského príspevku.

Približne 2168 z týchto poberateľov je zároveň poberateľom pomoci v hmotnej núdzi. "Vplyv na poberateľov pomoci v hmotnej núdzi bude neutrálny, nakoľko rodičovský príspevok sa považuje za príjem na účely určenia výšky pomoci v hmotnej núdzi a táto sa o nárast rodičovského príspevku zníži," priblížil rezort práce.

Viac o téme: Rodičovský príspevokPrídavok na dieťaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu