Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Strašidelný objav prehistorických kostier: Bojovníka zavraždili viackrát, mohol byť upírom

Objavené pozostatky. Zobraziť galériu (3)
Objavené pozostatky. (Zdroj: Profiimedia)

YORKSHIRE - Rituál spojený so zabitím upíra by mohol vysvetliť prehistorické kostry, ktoré boli nájdené v Yorkshire. Toto miesto patrí medzi dve najbizarnejšie ľudské pohrebiská v Británii. Archeológovia našli dokonca pozostatky vozu s dvomi poníkmi, ktoré pochádzali z doby železnej.

Výkopy v blízkosti mesta Pocklington odhalili pár tajomných hrobov z 3. tisícročia pred naším letopočtom, kde sa nachádzali kostry potenciálne vysoko postavených osôb vtedajšej doby. Zaujímavé je, akým spôsobom sa tieto osoby dostali na druhý svet, a síce rituálom. Ich telá boli obetované v pradávnych rituáloch, išlo predovšetkým o obetu "upírov".

Objavené pozostatky vozu s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Ruptly)

Archeológovia zistili, že pozostatky jedného z bojovníkov, ktorý mal v čase svojej smrti od 17 do 25 rokov, naznačujú mnohonásobnú smrť. Podľa ich slov ho zavraždili dvakrát, možno trikrát. Po podrobnom preskúmaní bolo evidentné, že bojovníka najprv usmrtili a následne jeho telo použili v rituáli, kedy doň zabodli deväť kopií. Smrteľnú ranu drevenou palicou dostal do čela.

Zatiaľ však nie je známe, prečo bolo jeho telo nájdené také zmrzačené. Jedným z možných vysvetlení je, že hoci bol rešpektovaným bojovníkom, zomrel prirodzenou smrťou a nie v boji. Možno jeho štít rozobrali zámerne. A práve rituálne znetvorenie jeho mŕtvoly mu umožnilo vstúpiť do druhého sveta ako skutočnému, nefalšovanému bojovníkovi a nie obyčajnému smrteľníkovi, ktorý prirodzene umrel.

Objavené pozostatky vozu s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profiimedia)

Druhou možnosťou je, že ho ľudia považovali za upíra. V mnohých krajinách boli bežné tradície a zvyky obsahujúce "vybodávanie" upíra z tela smrteľníka. Ak bol dotyčný považovaný za upíra, po jeho smrti doňho ľudia pichali ostré predmety, aby jeho telo niekoľkonásobne prebodli a zabili nie len smrteľníka, ale aj "upíra" v ňom.

V tomto prípade je však zaujímavé, že kovové predmety, ktoré prešli nebohým telom, sa v tele nechávali zabodnuté naveky. Poslednou, treťou možnosťou je, že bojovníka spacifikovali ešte živého na zem a tam vykonali rituálny obrad, následkom ktorého umrel. Skutočnosť, že smrteľná rana pozostáva zo silného úderu palicou do čela, robí z tejto možnosti jasného favorita.


Čítajte aj: FOTO Archeológovia vo vytržení: Pod pyramídou objavili tunel, tajná cesta do podsvetia


Podobným prípadom je aj žena vo veku od 17 do 25 rokov trpiaca poškodením chrbtice, ktorú našli pochovanú hneď vedľa bojovníka. Zatiaľ nie je jasné, aké príbuzenské vzťahy boli medzi týmito dvomi osobami. Ďalší pohreb v Pocklingtone je rovnako bizarný ako tie spomínané dva. Starší človek v 60. alebo 70. rokoch života bol pochovaný vo voze, spolu s dvomi poníkmi.

Objavené pozostatky vozu s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Ruptly)

Je pravdepodobné, že poníky, ktoré voz s mužom ťahali, umreli až pod zemou, kde nemali kyslík. Ich hlavy následne z hrobu vykopali a odsekli ich, predpokladá sa, že ich použili ako "stráž" hrobu. Archeologické dôkazy tiež dokazujú, že muž nebol pochovaný len so svojimi dvoma poníkmi, ale aj s oblečením a jemnou bronzovou brošňou.

Ležal vo fetálnej polohe na dokonale zdobenom bronzovým štítom s drevom a kožou v priemere 35 centimetrov. Obkolesovali ho kosti šiestich prasiat, ktorých mäso bolo zjedené počas pohrebnej slávnosti. Výkopy riadila Paula Wareová zo Spoločnosti Yorkshirskeho dedičstva. „Vykopávanie týchto hrobov bol len začiatok nášho vyšetrovania,“ uviedla Wareová.

Viac o téme: AnglickoKostraRituálUpírDoba železná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu