Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lekárov vydesil nový prípad strašidelnej stredovekej choroby: Chlapec (10) sa nakazil od blchy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

GORNO-ALTAJSK – S podobným prípadom ako tento sa lekári stretnú len málokedy. Desaťročný chlapec z Altajska sa nakazil bubonickým morom po tom, ako šiel s dedkom loviť svište. Kvôli smrteľnej chorobe sa ocitlo ďalších 17 ľudí v karanténe, vrátane šiestich detí, ktoré prišli do kontaktu s nakazeným chlapcom.

Podľa serveru Life News ide o rovnakú chorobu, ktorú v stredoveku nazývali čierna smrť, a ktorá v Európe, Ázii a severnej Afrike v 14. storočí počas epidémie vyhladila za dve desaťročia až 60 miliónov ľudí. Ruskí lekári z infekčného oddelenia, kde je chlapec hospitalizovaný, sa obávajú, že by sa choroba mohla rozšíriť znova.

Najčastejšie letné choroby Slovákov: Doplácame na moderné trendy stravovania

Bubonický mor patrí do skupiny extrémne nebezpečných chorôb, našťastie, lekári s ním v dnešnej dobe dokážu bojovať pomocou antibakteriálnej terapie. Mor prenáša baktéria Yersinia pestis, ktorá žije v telách potkaních bĺch. Stáva sa však, že tieto blchy môžu preskočiť aj na človeka či zviera a infikovať ho. Uhryznutie takýchto zvierat je potenciálnym zdrojom nákazy.

Chlapec z Altajskej republiky sa nakazil počas hry s dedkom, keď sa spoločne vydali na lov svišťov. Dieťa bolo hlodavcami poranené, čo umožnilo vstup infekcie do tela. Ak by sa u chlapca objavili komplikácie a mor by zasiahol pľúca, mohol by sa prenášať aj inak ako krvou. Stredoveká medicína, ktorá nepoznala antibiotiká, bola v boji s morom bezradná. Lekári však veria, že sa chlapec uzdraví. Pacient je v úplnej izolácii a lekári v nemu prichádzajú v špeciálnych kombinézach.

 

Viac o téme: MorBlcha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu