Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Toto je najčastejšie chronické kožné ochorenie: Nepodceňujte ho, môžete mať jazvy na celý život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Prejavy akné má za život 95 percent ľudí. Najčastejšie trápi násťročných, môže byť aj v dospelosti: uhrami trpí 64 percent ľudí nad 25 rokov a až päť percent medzi 40 až 49 rokmi. Tretina postihnutých má akné také ťažké, že by sa mali liečiť, aby predišli trvalému zjazveniu, povedala v utorok novinárom kožná lekárka Zuzana Nevoralová zo špecializovanej poradne pre akné v Nemocnici Jihlava.

Oslnivá kráska vyskúšala experiment: Urobila TOTO a zažila na internete, čo nikdy predtým!

Zdôraznila, že akné sa dá liečiť, nutná je trpezlivosť. Prvé výsledky sa prejavia o niekoľko mesiacov, potom niekoľko rokov pokračuje udržiavacia liečba.

Akné je najčastejšie chronické kožné ochorenie. Upchaté vývody mazových žliaz vedú k tvorbe čiernych bodiek, vriedkov, uhrov a vyrážok na tvári, na hrudi, ramenách a chrbte, opísala lekárka. Pacienti nesú veľmi ťažko najmä postihnutie tváre, stránia sa ľudí, mladí nechcú chodiť do školy, dospelí sú častejšie nezamestnaní, časté sú prejavy depresie.

Akné častejšie trápi ženy, čo súvisí s hormónmi. Vplyv má dedičnosť a fajčenie, zatiaľ čo čokoláda a korenené jedlá ho nespôsobujú. Fajčiarom sa odporúča prestať fajčiť a obéznym schudnúť. Akné môže vzniknúť aj v reakcii na mastnú kozmetiku, vitamín B, lieky na epilepsiu, anaboliká alebo z kontaktu s dechtom alebo chlórom.

Za vyrážkami môže byť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Oproti dobám minulým zaznamenala liečba akné veľký pokrok. K dispozícii je rad kvalitných liekov a liečebných prostriedkov. Akné sa hojí pomaly a pre úspech je nevyhnutná trpezlivosť, vytrvalosť a pravidelná liečebná starostlivosť," uviedla lekárka. Rodičia by nemali u potomkov problémy s uhrami prehliadať a čakať, že z nich vyrastú. Čím skôr sa začne s liečbou, tým je väčšia šanca, že choroba nezanechá jazvy.

Nevyhnutná je doplnková liečba. Zahŕňa lekársku kozmetiku, dôležitou súčasťou je psychoterapia. Špeciálna diéta proti akné neexistuje.

"Mýty o čokoláde a iných potravinách údajne zhoršujúcich akné sú prekonané. Zatiaľ je preukázaný len priaznivý vplyv redukčnej diéty u obéznych osôb. Je tiež nutné obmedziť alebo vylúčiť fajčenie," zhrnula Nevoralová, ktorá je podpredsedníčkou výboru sekcie Akné a tvárovej dermatózy Českej dermatologickej spoločnosti Purkyňovej lekárskej spoločnosti.

Viac o téme: KožaPleťAkné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu