Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VIDEO Nacistické vystúpenie v tanečnej súťaži: Hitler by mal z hlúposti týchto detí radosť

Nacistické prvky na pódiu.
Nacistické prvky na pódiu. (Zdroj: YouTube)

GUADALAJARA - Nie nadarmo sa vraví, že na niektoré okamihy našej histórie by sme nemali nikdy zabudnúť, lebo inak príde k jej opakovaniu. V niektorých mexických školách však zjavne ešte nedospeli do takého štádia osvety, aby deti poučili o hrôzach druhej svetovej vojny a nacizmu. Inak si je totiž len ťažko vysvetliť, ako môžu mladé roztlieskavačky vo vojenskom oblečení vystupovať na tanečnej súťaži, navyše obklopené nacistickými symbolmi.

Prečítajte si aj: Dieťa bez minulosti: Žena až v starobe zistila, že je "výtvorom" tajného nacistického programu!

Koncom mája sa v mexickom meste Guadalajara uskutočnila tanečná súťaž, ktorej sa zúčastnilo až 192 tímov. Iba jeden z nich však zaujal aj niečím iným, ako svojimi pohybovými schopnosťami. Niektorí diváci asi mali čo robiť, aby nezostali zmätene stáť s otvorenou pusou nad vystúpením 24 dievčat a jedného chlapca vo veku od 10 do 16 rokov, oblečených v pseudovojenských šatách. Dievčatá mali červené rukávy, niesli červené vlajky s hákovým krížom a napodobňovali pochodové formácie. Nakoniec jedno z nich predviedlo publiku nacistický pozdrav.

Po tom, čo video začalo minulý piatok kolovať na sociálnych sieťach, sa dostalo až do miestnych médií. Pozrieť si ho tak mohli ďalšie tisíce záujemcov, ktoré ho neváhali okomentovať. Veľa internetových užívateľov si myslí, že tínedžeri o téme nacizmu asi veľa nevedeli a z pochybenia obvinili organizátorov podujatia a choreografa.

Usporiadateľ udalosti Enrique Casas uviedol, že identitu členov dotknutého tímu z bezpečnostných dôvodov neprezradí, pretože komentáre na stránkach sociálnych médií "boli trochu agresívne". "Pripomienky išli nad rámec slobody prejavu... a zahŕňali priame urážky proti dievčatám," dodal.

Prevedenie bolo podľa neho na individuálnom výbere každého zúčastneného. Pri ďalšej súťaži si už však dá pozor, aby sa podobným chúlostivým incidentom zabránilo. "Pozvánky budú obmedzené určitým spôsobom," povedal ", aby sa predišlo sociálnym konfliktom." Mexiko pritom nemá žiadne významné neonacistické hnutia, informovala agentúra AP.

Viac o téme: NacistiTanečná súťaž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu