Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zabili by ste Hitlera, aby ste zachránili milióny životov? Muži vraj áno, ale ženy...

Adolf Hitler
Adolf Hitler (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Istá štúdia si dala za úlohu zistiť, či vaša ochota zavraždiť jedného z najväčších zločincov v histórii ľudstva závisí od vašich chromozómov. Podľa výsledkov by väčšina mužov neváhala, so ženami to ale bolo už trochu komplikovanejšie.

Britský spisovateľ šokuje: Autá z Československa boli zabijakmi nacistov!

Nedávny výskum urobený odborníkmi z kanadskej, nemeckej a americkej univerzity bol publikovaný v bulletine Personality and Social Psychology a dokázal, že ženy sa cítia menej pohodlne pri predstave, že by mali cestovať v čase a zabiť nacistického vodcu, keď bol dieťa, aby tým zamedzili vojne a ušetrili desiatky miliónov ľudských životov.

Štúdia zahŕňala 6100 respondentov, pričom 60 percent mužov bolo ochotných poslať Hitlera na druhý svet. Ženy sa podľa psychológa Paula Conwaya z univerzity v Kolíne nad Rýnom, jedného z troch autorov výskumu, do tejto úlohy až tak nehrnuli, pretože ich toto morálne rozhodnutie viac kvárilo.

"Ľudia sa spoliehajú do značnej miery hlavne na ich logiku," uviedol Conway. "To neznamená, že ženy nie sú logické. Ženy a muži sú veľmi podobní v tom, koľko logiky používajú. Obaja vedia, že zabitie Hitlera a zabránenie 2. svetovej vojne je lepšie pre každého. Rozdiel je v tom, že muži hovoria, "ja to urobím", a to je všetko. Ženy hovoria, "ale teda, ja naozaj nechcem niekoho zabiť"," dodal.

Výsledky teda naznačujú, že rodové rozdiely pri morálnych dilemách sú spôsobené skôr emočnými rozdielmi, ako kognitívnou stránkou. Muži aj ženy si pred odpoveďou spočítali, koľko ľudí by smrť Hitlera zachránila, ale aj napriek tomu, že im vyšli podobné čísla, muži sa v dotazníku viac prikláňali k radikálnemu riešeniu.

Corey Levitan z portálu menshealth.com sa však podujal urobiť rovnaký pokus so svojimi priateľmi na Facebooku, no dospel presne k opačnému záveru. Polovica jeho priateliek vyhlásila, že by Hitlera pokojne zabila. Ale až 82 percent mužov to odmietlo kvôli problémov s časovou a priestorovou kontinuitou, či v dvoch prípadoch dokonca kvôli vlastnej existencii, pretože keby nebolo Hitlera, ich starí rodičia by sa nikdy nespoznali.

Viac o téme: ŠtúdiaSmrťExperimentDotazníkAdolf Hitler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu