Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Známe tváre na akcii ako z minulého storočia: Aha, čo má na hlave Vačková, Bičan s frajerkou a Krauskovú nespoznáte!

Na otvorenie výstavy fotografií Alfonza Muchu v Piešťanoch prišli aj známe tváre
Na otvorenie výstavy fotografií Alfonza Muchu v Piešťanoch prišli aj známe tváre (Zdroj: Ján Zemiar)

PIEŠŤANY - Piešťany žili umením a noblesou. Otvorenie výstavy fotografií Alfonza Muchu si nenechali ujsť ani viaceré známe tváre a neprišli len tak! Ich príchod bol pompézny v duchu samotnej výstavy.

Piešťanské kúpele sa v roku 2023 stali prvým miestom mimo územia Českej republiky, ktoré sa pripojilo k projektu Muchova cesta. Prvá výstava mala obrovský úspech, videlo ju 30-tisíc ľudí. Tento rok predstavuje Nadácia Mucha svetoznámeho umelca ako geniálneho fotografa.

Galéria: Na otvorenie výstavy fotografií Alfonza Muchu v Piešťanoch prišli aj známe tváre

Šesťdielna výstava približne 120 fotografických diel Alfonsa Muchu, ale aj ikonických plagátov, kresieb, štúdií, osobných predmetov, sôch a obrazov z rodinnej zbierky bude prístupná na piatich miestach v Českej republike (Ivančice, Moravský Krumlov, Hrušovany nad Jevišovkou, Doubravice nad Svitavou, zámok Zbiroh) a jednom na Slovensku (Piešťany). A práve do Piešťan na jej otvorenie, ktoré moderovala Alena Heribanová za zvukov hudby českého saxofonistu Felixa Slováčka, prišli vo veľkom štýle na historických autách herci Lesana Krausková, Filip Šebesta, či Barbora Chlebcová. Vymódená herečka Zuzana Vačková perfektne ladila so svojou dcérou a Andrejovi Bičanovi robila spoločnosť jeho partnerka. Nechýbala ani speváčka Marcela Laiferová, manželka Jozef Vajdu, Oľga Belešová, Lucia Vráblicová, Hana Rapantová s manželom, či politička Romana Tabak.

Muchova nadácia dnes uchováva približne 2 500 jeho fotografií. „Výstavy na Morave majú pre mňa osobitný význam a Muchova cesta, ktorá spája miesta, kde Alfons pôsobil, je pre mňa osobne veľmi dôležitá. Nesmierne ma teší veľký záujem o Muchovu cestu a veľmi milo nás prekvapila vysoká návštevnosť v Piešťanoch, prvej zahraničnej zastávke Muchovej cesty,“ hovorí John Mucha, vnuk Alfonsa Muchu.

Diela slávneho Alfonza Muchu ožívajú: Vnuk a pravnuk spojili sily a vytvorili pre neho niečo ÚŽASNÉ!

„Alfons Mucha trávil na Kúpeľnom ostrove príjemné chvíle aj so svojimi blízkymi. Som rád, že v tejto tradícii pokračujú aj jeho vnuk John Mucha a pravnuk Marcus Mucha. Domácim i zahraničným návštevníkom piešťanských kúpeľov ponúkajú možnosť obdivovať jedinečné diela priamo v srdci Kúpeľného ostrova, neďaleko hotela Thermia Palace, pre ktorý tento umelec vytvoril svoje jediné dielo so slovenským motívom Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia,“ dodáva Peter Bednarčík, generálny riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany.

„K projektu Muchova cesta sme sa vlani pripojili v záujme ďalšieho rozvoja obľúbenej destinácie. Návštevnosť minuloročnej výstavy ukázala, že to bol správny krok. Verím, že diela Alfonsa Muchu aj tentoraz na Kúpeľný ostrov prilákajú milovníkov umenia, ale aj historických zaujímavostí, ktoré budú súčasťou výstavy vďaka spolupráci župného Balneologického múzea Imricha Wintera s Nadáciou Mucha,“ hovorí trnavský župan Jozef Viskupič.

 

Viac o téme: PiešťanyVýstavaJohn MuchaAfonz Mucha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu