Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kontroverzný spis 20. storočia: Ideológia, ktorá uvrhla svet do najkrvavejšieho konfliktu v dejinách!

Mein Kampf
Mein Kampf

BERLÍN/PRAHA - Spis Adolfa Hitlera Mein Kampf (Môj boj) patrí medzi najkontroverznejšie knihy uplynulého storočia. Nacistický vodca v ňom formuloval základy svojej nenávistnej ideológie, kvôli ktorej uvrhol svet do najkrvavejšieho ozbrojeného konfliktu v dejinách. Úvodný zväzok "nacistickej biblie" vyšiel po prvýkrát pred 90 rokmi, 18. júla 1925.

Najtajnejší telegram v dejinách ľudstva ide do dražby: Mohol zmeniť koniec II. svetovej vojny!

Knihu, ktorá sa pôvodne mala menovať Štyri a pol roka boja proti klamstvám, hlúposti a zbabelosti, začal Hitler písať počas pobytu vo väzení, na ktorý bol odsúdený čoby organizátor neúspešného pokusu o štátny prevrat z novembra 1923. Za múrmi landsberskej pevnosti sa zrodila prvá časť knihy, nazvaná Účtovanie. Druhú časť, ktorá nesie názov Národnosocialistické hnutia, spísal budúci Vodca až po svojom predčasnom prepustení na konci roka 1924.

Hitler v Mein Kampf definoval ideológiu aj stratégiu nacistického hnutia. Za pôvodcu všetkého zla označil "svetové židovstvo", ktoré sa podľa neho snaží zničiť árijskú rasu a uchvátiť všetku moc. Ako zásterka mu pritom vraj slúžia všetky výdobytky moderných demokracií ako sloboda prejavu, emancipácia, tolerancia, kozmopolitizmus či pacifizmus. Židovské spoločenstvo, definované nie nábožensky ale rasovo, je teda podľa Hitlera nutné eliminovať, podobne ako ním údajne vymyslený marxizmus. Pozdvihnúť naopak treba "nadradených" Árijcov, teda predovšetkým Nemcov. Ich blahu má slúžiť štát organizovaný na vodcovskom princípe a zahraničná politika zameraná na dobytie územia na východe.

Idey obsiahnuté v Mein Kampf nie sú nijako zvlášť originálne. Hitler iba opakoval myšlienky, ktoré na prelome 19. a 20. storočia kolovali v krajne v pravicových kruhoch. Ich základom bol primitívny sociálny darwinizmus a presvedčenie o nadradenosti germánskej rasy. Nemecký historik Joachim Fest tieto idey kedysi trefne označil za "intelektuálnu suť 19. storočia".

Budúci Vodca sa nevyznamenal ani ako spisovateľ. Text trpí rozvláčnosťou, početným opakovaním už raz povedaného a rad pasáží je formulovaný vágnym až nezrozumiteľným spôsobom. V dôsledku toho predstavuje ťažko stráviteľné čítanie aj pre Hitlerových obdivovateľov.

V čase svojho vydania nebol Mein Kampf žiadnym bestsellerom. Do roku 1933 sa ho v Nemecku predalo len okolo štvrť milióna výtlačkov. Predajnosť však raketovo vzrástla po nástupe Hitlera do kancelárskeho úradu. Len v roku 1933 zmizlo z pultov kníhkupectiev viac ako milión exemplárov Mein Kampf. "Nacistická biblia" sa postupne dočkala prekladu do 16 jazykov a rôznych upravovaných vydaní.

V roku 1928 spísal Adolf Hitler ešte jednu knihu, v ktorej načrtol svoj zahraničnopolitický program. Nakladateľ však odmietol spis vydať s odôvodnením, že by ohrozil už aj tak slabú predajnosť Mein Kampf. Neskôr nechal Vodca rukopis zmiznúť; zrejme sa obával, že v ňom prezradil príliš veľa o svojich dobyvačných zámeroch. Pamflet objavili až v roku 1945 v jednom z protileteckých krytov.

Po druhej svetovej vojne získala autorské práva k Mein Kampf nemecká spolková krajina Bavorsko. Miestne ministerstvo financií až doteraz úspešne blokovalo pokusy o nové vydanie Hitlerovej knihy na území Nemecka. Na konci tohto roka však autorské práva k Mein Kampf vypršia.

Viac o téme: Adolf HitlerMein Kampf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu