Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Alarmujúca situácia s pasmi: Úrady nestíhajú, čaká sa aj dva mesiace! Za skoršie vydanie zaplatíte stovky eur

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TASR/Štefan Puškáš, Vladimír Benko, MV SR)

BRATISLAVA – Klientské centrá nestíhajú. Podľa zákona by im zhotovenie nového cestovného pasu nemalo trvať dlhšie ako mesiac. Prax je však iná. Mnohí ľudia, ktorí o doklad požiadali ešte v marci, ho stále nemajú. Blíži sa pritom leto, kedy do cudziny zvyknú vycestovať aj tí, čo počas roka zostávajú doma a dá sa predpokladať, že záujem o cestovné doklady ešte narastie.

Na problém s vydávaním cestovných pasov upozornil portál RTVS. Opísali skúsenosť Michaely, ktorá na doklad čaká 40 dní. „Keď som sa tam v piatok bola informovať, že by mal byť už hotový, tak mi bolo povedané, že sa čaká teraz aj 60 dní, že nestíhajú. Nebolo vysvetlené, že na základe čoho nestíhajú. Dobiehali tam pasy len marcové, ktoré mali už dávno mať,“ uviedla.

archívne video 

Po testovacej prevádzke dnes oficiálne otvorili klientske centrum Okresného úradu Košice-okolie (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Obavy majú aj ľudia, ktorí prišlo do klientskeho centra len teraz. Ďalšia žena, Andrea, cestuje o dva mesiace do Albánska. Bez pasu sa tam nedostane. „Už sme zarezervovali aj letenky aj ubytovanie. Bola som si zobrať lístok a nebolo tam nič napísané. Ani nepovedali, že by to malo byť oneskorené,“ uviedla. Ďalší muž sa im zasa posťažoval, že už teraz viem, že za mesiac pas vyhotoviť nestíhajú a budú to dva mesiace.

Alarmujúca situácia s pasmi:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

V mnohých prípadoch vám postačí občiansky

„Hlavným problémom v súčasnosti je to, že máme enormný nárast počtu žiadostí. Len tie posledné marcové týždne sme zaznamenali 180-percentný nárast,“ vysvetlil hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Ministerstvo ešte začiatkom mája upozornilo ľudí na to, že občania SR vrátane detí môžu v rámci Európskej únie a Schengenu využiť občiansky preukaz s fotografiou. "Možnosť vydať občiansky preukaz aj dieťaťu existuje od roku 2019. Občanovi mladšiemu ako 15 rokov sa občiansky preukaz vydáva s platnosťou na päť rokov, občanovi mladšiemu ako šesť rokov možno vydať občiansky preukaz s platnosťou na dva roky," priblížil rezort.

"Ministerstvo vnútra robí maximum preto, aby sa lehoty nepredlžovali, aby naši občania mohli vycestovať na dovolenky tak, ako si to naplánovali," uviedol rezort. Napriek zmenám presahujúcim pracovné doby však personalizačné kapacity nestačia na vydávanie pasov v určenom termíne.

Detský občiansky preukaz s fotografiou je možné použiť pri cestovaní v rámci Európskej únie a tiež do ďalších štátov, ktoré ho ako cestovný doklad uznávajú, čiže rovnocenne ako v prípade občanov starších ako 15 rokov. "Ak rodičia s deťmi plánujú dovolenku v krajinách Schengenu, nie je teda potrebné vybavovať dieťaťu cestovný pas, stačí detský občiansky preukaz," dodal rezort. Ako poukázal, podrobné informácie o vstupe do každej krajiny nájdete na webových stránkach ministerstva zahraničných vecí.

Alarmujúca situácia s pasmi:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: pixabay.com)

Za skoršie vydanie pasu si priplatíte

Ľudia začali vo vyššej miere žiadať o cestovné pasy už od začiatku roka, keď sa dozvedeli, že od apríla porastú poplatky. Ak sa ocitnete v časovej tiesni, máte šancu mať doklad aj skôr, ako do dvoch mesiacov. Musíte si však priplatiť. Za vydanie štandardného cestovného pasu sa po novom platí 50 eur oproti pôvodným 33 eurám. Ak chcete pas do 10 dní, zaplatíte dvakrát toľko. AK do 48 hodín, je to trikrát viac oproti základnej sume.

Vydanie pasu osobe od šesť do 16 rokov vzrástlo od apríla  z 13 na 20 eur a osobe mladšej ako šesť rokov sa zmenilo z osem na 12 eur.

Prehľad cien od apríla 2024:

 

Alarmujúca situácia s pasmi:
Zobraziť galériu (6)
Alarmujúca situácia s pasmi:
Zobraziť galériu (6)
Alarmujúca situácia s pasmi:
Zobraziť galériu (6)

Viac o téme: Cestovný pasMinisterstvo vnútraCestovanie Cestovné dokladyKlientské centrum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu