Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Z divadla v oblakoch takmer tragédia: VIDEO Dve lietadlá sa zrazili počas leteckej šou! TOTO ich zachránilo

Lietadá Polaris Squadron sa zrazili vo vzduchu počas leteckej šou na Floride
Lietadá Polaris Squadron sa zrazili vo vzduchu počas leteckej šou na Floride (Zdroj: YouTube/Frog Railfanning)

FORT LAUDERDALE – Počas víkendu sa na pobreží amerického štátu Florida konala letecká šou. Diváci mohli vidieť kaskadérov priamo v akcii. Počas jedného manévru však akoby na chvíľu zastal čas. Dve lietadlá sa vo vysokej rýchlosti vo vzduchu zrazili.

archívne video

Medzinárodné letecké dni SIAF: Rozlúčili sa so stíhacími lietadlami MiG-29 (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Americké letectvo si pripravilo počas víkendu v prístave Fort Lauderdale šou pre fanúšikov rýchlych strojov a kaskadérskych kúskov. Svoje umenie predvádzali piloti nad hlavami tisícok nadšencov. Na svoje si prišli všetky vekové kategórie. 

"To vzrušenie pri pohľade na tieto nádherné lietadlá a kaskadérske kúsky je úžasné. Milujem lietanie a všetko okolo toho. Vždy som mal rád podobné akcie," povedal pre Miami News jeden z návštevníkov.

"Je úžasné vidieť všetky tieto lietadlá, ktoré sa používali predtým, a teraz vo vzduchu vidíme minulosť, prítomnosť a budúcnosť a je to naozaj úžasné," povedala žena.

Strata kontroly

Počas šou sa objavili na oblohe aj dávne stroje. Program Squadron však nedopadol celkom podľa plánu. Nechýbalo totiž veľa a šou sa mohla zmeniť na tragédiu. Vo vysokej rýchlosti sa totiž dve lietadlá nad divkámi zrazili a porušili celú formáciu. 

Video sa objavilo aj na sociálnych sieťach. "Nie som si celkom istý, či sú na videu skutočne vidieť kolízie, ale rozdelenie formácie naznačuje, že nešlo o plán," vyjadril sa na YouTube autor videa "Frog Railfanning". Záber zachytáva tesný dotyk krídiel dvoch lietadiel v tesnej formácii počas predstavenia Ghost Squadrons. Zaujímavosťou je, že štvorica lietadiel vo vzduchu je českej výroby. Patria do tímu Polaris Squadron Jareda Isaacmana. 

Vyjadrenie organizátorov 

Organizátori podujatia Fort Lauderdale Air Show vydali po tomto desivom momente prehlásenie: "Preventívne bola vyhlásená núdzová situácia. Obe lietadlá bezpečne pristáli a nikto sa nezranil. Program po krátkej prestávke pokračoval podľa harmonogramu." Uviedol to hovorca pre styk s médiami Chris Dirato. Incident vo Fort Lauderdale vyšetruje Federálny úrad pre letectvo.  

Viac o téme: ZrážkaLetecká šouUSAFloridaFort LauderdalePolaris SquadronFort Lauderdale Air Show
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu