Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Po 15 miliónoch rokov sa prevŕtali k jazeru, odhalia nové formy života?

Jazero Vostok leží pod niekoľkokilometrovou vrstvou ľadu Zobraziť galériu (2)
Jazero Vostok leží pod niekoľkokilometrovou vrstvou ľadu (Zdroj: crystalinks.com)

PETROHRAD - Ruskí vedci sa prevŕtali do najväčšieho jazera na Antarktíde, ktoré je oddelené od zvyšku sveta už 15 miliónov rokov skoro štvorkilometrovou vrstvou ľadu. Napísala to ruská agentúra Ria Novosti s odvolaním sa na tamojšie vedecké zdroje.

Podľa agentúry sa vedci z petrohradského inštitútu pre výskum Arktídy a Antarktídy dostali k hladine jazera Vostok skrz 3768 metrov ľadu v nedeľu. Projekt by mohol priniesť nové poznatky o vývoji života na Zemi, o neznámych formách života aj o klimatických zmenách.

"Včera (v nedeľu) prestali naši vedci vŕtať v hĺbke 3768 metrov a dosiahli hladinu jazera ukrytého pod ľadom," povedal zdroj agentúre. Jazero Vostok je najväčšie z asi 200 antarktických jazier zakrytých ľadom. Objavili ho až v polovici 90. rokov a z hľadiska objemu vody je tretím najväčším jazerom na svete.

Po 15 miliónoch rokov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: crystalinks.com)

Ruskí experti pripravovali projekt 20 rokov, ale súhlas medzinárodných inštitúcií získali až teraz. Vŕtať začali začiatkom roka. Vzhľadom k tomu, že na Antarktíde sa teray končí leto, budú môcť pokračovať až koncom roka po skončení zimy, kedy chcú z Vostoku odobrať vzorky.

Vedci si sľubujú, že by v jazere mohli žiť jednobunkové organizmy, ktoré sa pod vrstvou ľadu a v tme vyvíjajú milióny rokov odlišným spôsobom od ostatného života na Zemi. Rovnako by výskum Vostoku mohol priniesť nové poznatky o podmienkach na niektorých mesiacoch Jupitera a Saturnu, kde tiež existujú jazerá pod príkrovom ľadu. Odborníci by mohli získať aj poznatky o dynamike zmeny klímy. Na Antarktíde je asi 70 percent zásob sladkej vody na Zemi a informácie o tom, či a ako sa jej objem menil, by mohol byť kľúčový pre pochopenie toho, ako sa bude meniť hladina morí.

"Ak boli úspešní, ich úsilie premení spôsob vedeckého výskumu na Antarktíde a poskytne nám úplne nový pohľad na to, čo existuje pod ohromným antarktických ľadovým príkrovom," povedal denníku The Washington Post odborník na Antarktídu z univerzity v Montane John Prisca.

Celý projekt ale sprevádza kontroverzia okolo chemikálií, ktoré Rusi používali pri vŕtaní. Mnoho ľudí sa obáva, že by voda Vostoku mohla byť kontaminovaná petrolejom, freónmi a ďalšími škodlivými materiálmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu