Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Reálna hrozba: Ľudia sa vraj budú zmenšovať, možno vyhynieme!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: bellenews.com)

GAINESVILLE - Americkí vedci našli priame spojenie medzi veľkosťou cicavcov a teplotou planéty. Čím je teplota na Zemi vyššia, tým sú cicavce menšie. Hrozí preto možnosť, že sa ľudia začnú zmenšovať.

Paleontológovia z univerzít na Floride a v Nebraske skúmali fosílie koní od ich prvého výskytu na zemeguli pred 56 miliónmi rokov. Išlo o zvyšky nádené vo Wyomingu z obdobia zvaného paleocén-eocénne termálne maximum, ktoré trvalo 175 000 rokov. Zistili, že s rastom teploty na planéte sa zvieratá zmenšovali a naopak. Jednu dobu boli dokonca malí ako mačka domáca.

Doktor Jonathan Bloch, kurátor floridského múzea prírodnej histórie vysvetľuje: "Na začiatku dosahovali kone veľkosti drobnejšieho psa, typovo malého bradáča. Prekvapivé je, že potom boli ešte menšie. Potom sa ale dramaticky zväčšili, pričom tieto zmeny presne korešpondujú s globálnym oteplením a následným ochladením."

Zistenie štúdie, že teplota planéty priamo ovplyvňuje veľkosť cicavcov, tak priniesli zaujímavé otázky. Ako uviedol Bloch, otepľovanie v čase paleocén-eocenného termálneho maxima postupovalo oveľa pomalšie. Taktiež podľa neho nie je jasné, či sa s cicavcami bude diať to isté, čo vtedy. Ale je dosť možné, že áno, myslí si.

"Tretina cicavcov sa už zmenšuje. Ak to s nami pôjde takto ďalej, budeme chodiť po Zemi meter vysokí, čo ale vôbec nie je tá najhoršia možnosť. Buď sa na zmeny adaptujeme, alebo vyhynieme. Ja osobne sa domnievam, že sa v rámci adaptácie zmenšíme," uzatvára Bloch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu