Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pod ľadom v západnej Antarktíde objavili obrovskú priekopu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Pod Ferrignovej ľadovcom v západnej Antarktíde objavili britskí vedci druhý "Grand Canyon" - priekopu hlbokú až 1500 metrov. Tiahne sa až k pobrežiu a je prepojená s otepľujúcim sa oceánom, takže môže byť zodpovedná za rýchle topenie ľadu v západnej Antarktíde, píšu vedci v časopise Nature.

Už v súčasnosti sa západná Antarktída podieľa desiatimi percentami na globálnom vzostupe morskej hladiny. Tamojšie ľadovce sa zmenšujú v priemere o jeden meter za rok, takže táto oblasť Antarktídy stráca viac ľadu ako ktorákoľvek iná.

Prvé geografické údaje o oblasti okolo Ferrignovej ľadovca pochádzajú z roku 1961. Až o 50 rokov sa tam vedci vrátili, aby ich prehĺbili. Britský výskumný tím  tri mesiace radarom "nazeral" pod povrch ľadovej plochy s rozlohou 14.000 metrov štvorcových. V záujme realistického zobrazenia kaňonu sa brali do úvahy aj zmeny gravitácie a magnetické vlny.

Analýza údajov ukázala, že pod ľadovcom Ferrigno sa nachádza milión rokov stará tektonická zlomová línia. Tú ľadovec v priebehu času vymlel do podoby priekopy hlbokej 1500 metrov, ktorá sa môže merať aj so známym Grand Canyonom.

Pre Antarktídu má tento kaňon ďalekosiahle následky, konštatujú vedci. Na jednej strane zrýchľuje stúpajúce geotermálne teplo topenie spodných vrstiev ľadu, na druhej strane spája Južný oceán s Ferrignovej ľadovcom, takže čoraz teplejšia morská voda preniká až k ľadu vo vnútrozemí a dodatočne zosilňuje jeho topenie.

"Zmeny, ktoré pozorujeme v Antarktíde dnes, neukazujú len krátkodobú reakciu na otepľovanie klímy," myslia si britskí vedci. Je to tiež súčasť oveľa rozsiahlejšej interakcie medzi pohybmi tektonických dosiek, zmenami v ľadovcoch, ako aj oceánoch a atmosfére.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu