Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Výsledky analýzy vody z jazera Vostok: Už vedia, kedy budú!

Ruský vrt na Antarktíde
Ruský vrt na Antarktíde (Zdroj: wikimedia)

MOSKVA - Výsledky analýzy prvých vzoriek vody z tajomného jazera Vostok v Antarktíde budú mať ruskí vedci k dispozícii o dva roky. Agentúre Interfax to povedal člen polárnej expedície, ktorá 5. februára vôbec prvýkrát odobrala vzorky z obrovského jazera ležiaceho milióny rokov pod štvorkilometrovým ľadovým príkrovom.

Vedci si sľubujú, že vzorky vydajú svedectvo o možnom vývoji foriem života v priestore, ktorý bol možno až 20 miliónov rokov úplne izolovaný od okolitého sveta. Podľa ruských expertov nie je vylúčené, že výsledkom už prvých skúmaní bude zistenie unikátnych druhov živých organizmov.

Jazero Vostok, ohrievané energiou zemského jadra, je najväčším z asi 400 antarktických vodných plôch skrytých pod ľadom. Jeho šírka dosahuje 30 až 80 kilometrov, dlhé je 300 kilometrov. Ruská vrtná súprava vrstvu ľadu prerazila dvakrát a pri druhom vrte odobrala z jazera do špeciálnych laboratórnych nádob vzorku 30 až 40 litrov vody. Tie budú skúmať v petrohradskom Inštitúte pre výskum Arktídy a Antarktídy.

Vrt je podľa Interfaxu teraz zakonzervovaný, pretože v Antarktíde sa blíži zimné obdobie s až 80-stupňovými mrazmi. Pokračovať vo výskume sa bude v čase nástupu polárneho leta koncom tohto roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu