Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ničivé záplavy odrezali od sveta celé mestá

Záplavy v Austrálii Zobraziť galériu (5)
Záplavy v Austrálii

SYDNEY - Juh Austrálie zasiahli najhoršie záplavy za posledných 10 rokov. V štáte Viktória bol vyhlásený mimoriadny stav po tom, čo sa tam v dôsledku silných víkendových dažďov rieky vyliali z brehov, pričom zaplavili najmenej 250 domov a odrezali od sveta celé mestá. Vláda do postihnutého regiónu vyslala armádu.

Premiérka Julia Gillardová v nedeľu vyzvala miestnych obyvateľov, aby sa pripravili na evakuáciu. "Búrky spôsobili rozsiahle škody na majetkoch a prinútili mnohých opustiť svoje domovy. Desaťtisíce ľudí ostali bez elektriny. V niektorých oblastiach budú záplavové vody stúpať, takže obyvatelia by mali sledovať predpovede počasia a byť pripravení na prípadnú evakuáciu," uviedla Gillardová.

V niektorých oblastiach spadlo až 200 milimetrov zrážok, čo je najviac od 90. rokov minulého storočia. Bez prúdu ostalo až 40 tisíc domácností. Výpadok zasiahol aj predmestie Melbourne, hlavného mesta Viktórie. Regionálna vláda päťmiliónového juhoaustrálskeho štátu varovala, že situácia sa začiatkom budúceho týždňa ešte zhorší. Hladiny riek stále stúpajú.

 



 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu