Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Povodne v Pakistane: 1600 obetí, pol milióna evakuovaných

Súčasné povodne v Pakistane sú jednými z najhorších v histórii krajiny Zobraziť galériu (4)
Súčasné povodne v Pakistane sú jednými z najhorších v histórii krajiny

SUKKUR - Viac ako pol milióna ľudí bolo evakuovaných zo svojich domovov v juhopakistanskej provincii Sindh, kam sa tento týždeň rozšírili najhoršie záplavy krajiny za posledných 80 rokov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej povodne pripravili v Pakistane o život už vyše 1600 ľudí a postihli viac ako štyri milióny osôb.

Najkritickejšia situácia je na severozápade, kde dnes nové lejaky znemožnili vzlet vrtuľníkom dopravujúcim pomoc do oblastí odrezaných od sveta.

"Monzúnové dažde neustávajú. V provincii Sindh záplavy ohrozujú najmenej 11 okresov, z ktorých už dočasne presťahovali do bezpečnejších miest pol milióna ľudí. Vzhľadom na varovania meteorologického ústavu evakuácie pokračujú," uviedol Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí.

Meteorológ Hazrat Mír vyhlásil, že na severe provincie Sindh platí na riekach už najvyšší stupeň povodňovej aktivity a v sobotu veľká voda dorazí do tretieho najväčšieho mesta provincie, polmiliónového Sukkur, ktorý sa rozkladá pri mohutnom toku rieky Indus. Práve obyvatelia nízko položených oblastí okolo Indusu, ktorý v lepších časoch zavlažuje úrodnú poľnohospodársku pôdu stredných a južných častí Pakistanu, sú podľa Míra v najväčšom nebezpečenstve.

Situácia zostáva kritická aj v centrálnej provincii Pandžáb a v provincii Khaybar Pachtunchvá na severozápade krajiny. Tamojšie humanitárne operácie museli byť dnes prerušené, pretože kvôli hustému dažďu nemôžu vzlietnuť helikoptéry. "Všetky vrtuľníky nasadené na severozápade zostávajú kvôli zlému počasiu na zemi," povedala Amal Masúdová z národného úradu pre riadenie katastrof.

So svojimi vrtuľníkmi Chinook sú tu pritom už pripravení pomôcť aj americkí vojaci. Približne 30 000 členov pakistanskej armády na severozápade opravuje mosty, dodáva potraviny a zriaďuje ďalšie provizórne utečenecké tábory.

Miestni obyvatelia si ale sťažujú, že úrady nezvládajú situáciu v regióne, ktorý je hlavným bojovým poľom v bojoch pakistanskej armády proti islamistom z Al-Kájdy a Talibanu. Tŕňom v oku zasiahnutých občanov je nastávajúca návšteva prezidenta Asifa Alího Zardárího v Európe. Podľa názoru drvivej väčšiny Pakistancov mal Zardárí zostať vo vlasti a riadiť záchranné práce.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu