Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Víkendové záplavy v Európe si vyžiadali už 9 obetí

Záplavy v Európe
Záplavy v Európe

BERLÍN - Najnovšia vlna záplav v Strednej Európe si v sobotu vyžiadala už 9 obetí. Zatiaľ poslednými sú tri osoby, ktoré uviazli v zaplavenej pivnici svojho domu v meste Neukirchen na východe Nemecka.

Ich telá našli záchranári po tom, ako z ich obydlia vypumpovali vodu. Podľa polície sú obeťami žena (72), jej manžel (74) a muž (63). Všetci sa utopili, keď sa pred valiacou sa vodou snažili vytiahnuť z pivnice nábytok a dostať ho do bezpečia. Okrem ľudských si záplavy v Nemecku vyžiadali aj materiálne škody. Viaceré diaľnice v krajine úrady z bezpečnostných dôvodov uzavreli.

Povodne si vyžiadali päť obetí v Českej republike. Štyria sa utopili v severozápadnej pohraničnej oblasti v blízkosti Poľska a Nemecka. Piatu obeť nahlásili záchranári z Dolní Libchavy. Išlo o staršieho muža, ktorý sa utopil vo vlastnom dome. Evakuovaných muselo byť už najmenej tisíc ľudí. Ľudí z najťažšie postihnutých obcí Chrastava a Frýdlant evakuujú policajti a vojaci s pomocou vrtuľníkov.

Prívalové dažde spôsobili povodne aj v Poľsku. Voda tam zaplavila 18-tisícové mesto Bogatynia na juhozápade krajiny a o život pritom prišiel jeden človek. Poľskí záchranári teraz s pomocou člnov evakuujú ľudí z postihnutých oblastí, pričom na pomoc im pribehli aj ich kolegovia z neďalekého Nemecka.

Meteorológovia sú skeptickí a podľa ich predpovedí by malo na viacerých miestach v Strednej Európe pršať minimálne do nedele.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu