Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Povodne v Libereckom kraji spôsobili škody za dve miliardy

Škody po povodniach v Chrastave
Škody po povodniach v Chrastave

LIBEREC - Predbežné odhady škôd po bleskovej povodni v Libereckom kraji už presahujú dve miliardy českých korún (asi 78 miliónov eur). Hajtman Stanislav Eichler vypočítal škody na viac ako miliardu korún, na majetku Povodia Labe vznikla zhruba miliardová škoda.

Novinárom to dnes povedal riaditeľ jabloneckého závodu Povodie Labe Jaroslav Jaroušek s tým, že pracovníci povodia sa ale zatiaľ nedostali na všetky postihnuté miesta.

Blesková povodeň, ktorá sa Libereckým krajom cez víkend prehnala, zasiahla najviac oblasť Frýdlantska a Českolipska. Voda brala mosty, ničila cesty aj železničné trate a búrala domy. Zničené sú čističky odpadových vôd v Hrádku nad Nisou a Frýdlantu, desiatky domov majú narušenú statiku a bude potrebné ich zbúrať. Viac ako 2000 ľudí museli evakuovať a niektorí z nich sa zatiaľ ani nemohli vrátiť domov. Voda už opadá a začali sa upratovacie práce.

Len v Chrastave v Libereckom kraji odhadol tamojší starosta Michael Canov škody na obecnom majetku a infraštruktúre na sto miliónov korún. Miliónové škody sú však aj na súkromnom majetku, veľa domov bude zrejme nutné zbúrať. Zničené je aj koryto rieky. V Chrastave vzala voda aj niekoľko mostov. Mesto prišlo aj o dôležitú spojnicu a zároveň cennú pamiatku - secesný most, ktorý dnes už pripomína len lampa na nábreží, ktorá ako zázrakom vyvádzanie vody prežila.

Prezident Václav Klaus sa dnes s ministrom vnútra Radkom Johnom (VV) pri návšteve Chrastavy zhodli na tom, že prioritou musí byť obnova ciest a mostov. O dôležité mosty totiž prišli aj v Raspenave, Frýdlante a ďalších obciach. Úplne zničené je historické centrum Frýdlantu, zaplavené bolo až do výšky 150 centimetrov. Podobne to ale vyzeralo aj v ďalších obciach.

Aj v Hrádku nad Nisou je väčšina mostov narušená a bezpečne používať sa dá podľa starostu Martina Půty len jediný. "Ostatné musia v najbližších dňoch posúdiť odborníci," povedal starosta. Následky veľkej vody pomáhajú obyvateľom odstraňovať vojaci, hasiči a ďalší záchranári. Ľudia by najviac potrebovali dobrovoľníkov, ktorí by pomohli s vypratávaním domov. Záplavy v kraji si vyžiadali najmenej tri obete, ďalší traja ľudia sú nezvestní. Hasiči evakuovali v kraji pri záplavách vrtuľníkmi 158 ľudí. Obrovskú paniku dnes vyvolala v postihnutých oblastiach fáma o pretrhnutiu priehrad Mlynica a Fojtka, ktorá sa popoludní rozšírila v Chrastave a ďalších obciach regiónu. Medzi ľuďmi vyvolala zdesenie, desiatky automobilov unikajúcich v panike z ohrozených miest zablokovali cesty z miest a blokovali cestu aj prezidentskej kolóne, ktorá do postihnutých oblastí mierila.

"Mlynica vydržala, keď išla voda cez hrádzu, nie je dôvod, prečo by nevydržala teraz, keď je takmer prázdna," ubezpečil dnes novinárov Jaroušek. Povodie Labe podľa neho obe priehrady postupne vypúšťa, aby vytvorilo rezervy pre prípad ďalších dažďov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu