Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Po smrti prezidenta Raísího Irán prerušil rokovania s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu

Rozlúčka s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím Zobraziť galériu (2)
Rozlúčka s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

VIEDEŇ - Plánované diskusie medzi Iránom a Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE), ktoré mali vyviesť rokovania o iránskom jadrovom programe zo slepej uličky, boli po smrti prezidenta Ebráhíma Raísího pozastavené. S odvolaním sa na MAAE o tom v pondelok informovala agentúra AFP.

Podľa dôverného dokumentu, ktorý mala AFP k dispozícii, deň po havárii vrtuľníka s Raísím Irán naznačil, že vzhľadom na okolnosti nie je vhodné viesť vecné diskusie. Bude však stanovený ich nový dátum, dodala AFP v pondelok.Pripomenula, že napätie medzi Iránom a MAAE opakovane vzplanulo po tom, ako "padla" dohoda z roku 2015 o obmedzení iránskeho jadrového programu výmenou za uvoľnenie medzinárodných sankcií uvalených na Irán medzinárodným spoločenstvom.

Rozlúčka s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím
Zobraziť galériu (2)
Rozlúčka s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

Teherán v posledných rokoch obmedzil spoluprácu s MAAE deaktiváciou sledovacích zariadení potrebných na monitorovanie jadrového programu v Iráne a inšpektorom OSN zakázal vstup na svoje územie.Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi napriek tomu začiatkom mája navštívil Irán, aby sa pokúsil zlepšiť spoluprácu s Teheránom. Po návrate však túto spoluprácu označil za úplne neuspokojivú.

V dôvernej správe, s ktorou sa AFP oboznámila pred zasadnutím Rady guvernérov MAAE, sa píše, že odhadované zásoby obohateného uránu Iránu dosiahli viac ako 30-násobok limitu stanoveného v dohode medzi Teheránom a svetovými mocnosťami z roku 2015.Podľa správy sa celkové zásoby obohateného uránu Iránu k 11. máju odhadovali na 6201,3 kilogramu, čo je o 675,8 kilogramu viac ako v poslednej štvrťročnej správe vo februári.Snahy sprostredkované Európskou úniou o oživenie dohody z roku 2015 – v podobe návratu Spojených štátov k rokovaniam a dodržiavania dohody zo strany Iránu – sú zatiaľ bezvýsledné, doplnila AFP.

Viac o téme: SmrťRokovaniaIránMAAEEbráhím Raísí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu