Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Zaútočí Vladimir Putin na NATO? Hrozivé slová expertov: Už je rozhodnuté!

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

MOSKVA - Vladimir Putin sa vraj pripravuje na priamu vojenskú konfrontáciu s NATO. Tvrdili to v Poľsku poprední odborníci na obranu. Čo by sa stalo pri takomto útoku a bude Kremeľ skutočne riskovať takúto eskaláciu?

Vysoké straty neodrádzajú Vladimira Putina od pokračovania brutálnej agresívnej vojny proti Ukrajine. Západ naďalej podporuje Kyjev zbraňami na obranu pred inváziou. Ale ani to neodrádza Kremeľ od jeho cieľov. Po nedávno ohlásených cvičeniach ruských jadrových síl dokonca narastajú obavy z ďalšej eskalácie. Dlho panujú obavy, že by Putin mohol po Ukrajine zaútočiť na štát NATO. Poprední vojenskí a obranní experti sú si istí, že takýto útok sa už plánuje.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 806 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Odborníci hovoria: Vladimir Putin po víťazstve na Ukrajine zaútočí na NATO

Aktuálne o tom informuje „Bild“. Na veľtrhu obrany „Defence24 Days“ v poľskom hlavnom meste Varšave vystúpi s prejavom vojenský historik Philipp Petersen z „Centra pre štúdium novej generácie vedenia vojen“ vo Washingtone, D.C. (USA) povedal: "Už bolo rozhodnuté, že Pobaltie bude napadnuté hneď, ako bude Ukrajina porazená."

Podľa denníka varoval aj bývalý poľský generál Waldemar Skrzypczak: "Otázka nie je, či nás Rusko napadne, ale kedy a kde."

Estónsky náčelník generálneho štábu Martin Herem preto požadoval, aby sa Západ dostal do pozície, v ktorej by nepriateľa zničil. "Nemá zmysel len sa ho snažiť odstrašiť alebo presvedčiť, aby neútočil."

Podľa Justina Bronka z Kráľovského inštitútu Spojených služieb vo Veľkej Británii je účinným prostriedkom proti prípadnému ruskému útoku „vzdušná prevaha“ štátov NATO. Krajinám, ktoré by mohli byť Putinovými možnými cieľmi, však v súčasnosti chýbajú potrebné kapacity na masívne letecké útoky.

Čo by sa stalo v prípade ruského útoku na NATO?

Ak by NATO skutočne napadlo Rusko, spustil by sa takzvaný piaty článok dohody aliancie. To znamená, že všetkých 32 členských štátov NATO by sa muselo spoločne brániť proti agresorovi. Priamy vojenský konflikt medzi celým NATO a Ruskom by bol preto nevyhnutný.

Aká je v súčasnosti pravdepodobnosť ruského útoku na štát NATO?

Iní experti napriek rinčaniu šabľami Kremľa považujú za nepravdepodobné, že by Vladimir Putin skutočne riskoval takúto konfrontáciu a v najhoršom prípade aj možnú tretiu svetovú vojnu. Rusko v súčasnosti dúfa predovšetkým v prelomenie podpory Ukrajine prostredníctvom vyhrážok voči Západu. Zostáva však nejasné, ako ďaleko Vladimir Putin nakoniec skutočne zájde. Napokon, krátko pred inváziou 24. februára 2022 tiež tvrdil, že Rusko nemá v úmysle zaútočiť na Ukrajinu. Toto sa ukázalo ako lož.

Viac o téme: RuskoNATOVladimir PutinUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu