Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obrovská blamáž pre Putina: Ukrajina potopila prísne stráženú ruskú vojenskú loď

Ukrajinské sily potopili ďalšiu ruskú vojenskú loď.
Ukrajinské sily potopili ďalšiu ruskú vojenskú loď. (Zdroj: Ozbrojené sily Ukrajiny)

KYJEV - Ukrajina tvrdí, že vo svojom obrannom boji proti ruskému námorníctvu v Čiernom mori dosiahla ďalší úspech. Vo štvrtok večer raketovú loď Ivanovec potopilo niekoľko námorných bezpilotných dronov, uviedla vo štvrtok ukrajinská vojenská rozviedka. K útoku došlo na západnom pobreží Krymského polostrova, ktorý je od roku 2014 anektovaný Ruskom. Z ruskej strany tento incident zatiaľ nepotvrdili.

Ako dôkaz ukázal Kyjev video, na ktorom sa k ruskej vojnovej lodi jeden po druhom priblížilo niekoľko námorných dronov naložených výbušninami a explodovali. Loď sa nakoniec sa potopila.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 708 (Zdroj: Facebook/General Staff of Ukrainian Armed Forces)

Od ruskej invázie pred takmer dvoma rokmi ukrajinská armáda opakovane potopila a poškodila ruské vojnové lode raketami a námornými dronmi. Ruská Čiernomorská flotila bola z veľkej časti vytlačená zo západnej časti Čierneho mora.

Raketa zasiahla ukrajinskú nemocnicu

Podľa informácií Kyjeva zasiahla ruská raketa nemocnicu v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny. Štyria ľudia sa ľahko zranili a 38 bolo evakuovaných, uviedol v telegrame guvernér regiónu Oleh Synehubov. Poškodená bola fasáda, okná a strecha nemocnice.

Rusko zase ohlásilo takmer tucet útokov ukrajinských bezpilotných lietadiel v pohraničnej oblasti. Osem bezpilotných lietadiel zostrelila ruská protivzdušná obrana nad regiónom Belgorod, dva vo Voroneži a jeden v Kursku, informovalo ministerstvo obrany v Moskve. O prípadných obetiach či škodách zatiaľ nie je nič známe.

Nedá sa nezávisle overiť, či by sa všetky strely pri priblížení skutočne dali odraziť. V prípade útokov ukrajinských dronov ruská strana často hlási len domnelé úspechy vlastnej protivzdušnej obrany.

Letecká základňa Belbek bola zasiahnutá cez víkend

Ukrajinská armáda len v stredu masívne odpálila rakety na čiernomorský polostrov Krym, ktorý Rusko anektovalo v rozpore s medzinárodným právom. Veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk následne zverejnil video, ktoré vraj ukazuje zásah na ruskej leteckej základni Belbek neďaleko mesta Sevastopoľ. Na ruských sociálnych sieťach vo štvrtok ráno s odvolaním sa na anonymné zdroje zaznelo aj podozrenie, že Belbek zasiahla ukrajinská raketa. Toto ešte nebolo nezávisle potvrdené.

Viac o téme: Vojenská loďRuskoUkrajinaPotopenie lode
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu