Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 14 zo 17 bezpilotných lietadiel typu Šáhed

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

WASHINGTON - Americký Senát pri výnimočnom nedeľňajšom zasadnutí postúpil o ďalší krok bližšie k schváleniu balíka finančnej pomoci Ukrajine a ďalším spojencom. Horná komora Kongresu ovládaná zástupcami Demokratickej strany prezidenta Joea Bidena uviedla, že získala dostatočný počet hlasov za finálne hlasovanie, píšu zahraničné agentúry. Schválenie napäto očakáva Kyjev, prostriedky potrebuje na ďalšiu obranu pred dvoma rokmi trvajúcou ruskou agresiou. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 718

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 718 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:10 Francúzska vládna agentúra Viginumpre pre boj proti zahraničným hrozbám na internete v pondelok oznámila, že odhalila sieť kremeľských propagandistických webových stránok. Agentúra Viginum uviedla, že sieť je "štruktúrovaná a koordinovaná" so zameraním sa na Európu a Spojené štáty. Sieť s krycím názvom "Portal Kombat" tvorí 193 webových stránok. Navzájom sa na seba podobajú a "šíria proruský obsah určený medzinárodnému publiku", predovšetkým v krajinách podporujúcich Ukrajinu.

20:56 Ruské úrady zadržali Bielorusa pre podozrenie z proukrajinskej sabotáže, pretože na západe Ruska mal podpáliť trakčnú meniareň. Od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zadržali v Rusku desiatky ľudí pre sabotáže najmä na rozsiahlej ruskej železničnej sieti.

20:27 EÚ sa dohodla na nových opatreniach na izoláciu zmrazených ruských finančných prostriedkov.

19:54 Rusko získava výhodu vo vojne na Ukrajine vďaka väčšiemu počtu vojakov a materiálom dodaných Čínou a Severnou Kóreou či inými krajinami, upozornila v pondelok nórska vojenská spravodajská služba. Ukrajina bude potrebovať značnú vojenskú pomoc Západu, aby situáciu obrátila, vyhlásil šéf nórskej vojenskej spravodajskej služby Nils Andreas Stensönes. "Rusko má v tejto vojne v súčasnosti silnejšiu pozíciu ako pred rokom a je v procese získavania výhody," uviedol Stensönes pre novinárov pri prezentácii výročnej správy o rizikách.

18:13 Ruskú vojnovú ekonomiku čakajú ťažké časy, napriek tomu, že vysoké výdavky na zbrojenie podporujú ekonomický rast. Povedala to šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová. Ako dôvod uviedla odchod ľudí z krajiny a nedostatok technológií.

17:38 Rusko prestáva v Avdiivke používať útoky „ľudských vĺn“, namiesto toho rozmiestňuje malé útočné skupiny.

16:48 Moldavské úrady v pondelok oznámili, že zničia výbušniny z dronu Šáhid, ktorého trosky boli objavené v nedeľu neďaleko hraníc s Ukrajinou. Moldavský minister zahraničných vecí Mihai Popsoi zároveň odsúdil ustavičné barbarské cezhraničné útoky Ruska.Moldavská polícia uviedla, že pri skúmaní trosiek dronu iránskej výroby Šáhid našla 50 kilogramov výbušnín. Na mieste havárie pri juhomoldavskej obci Etulia polícia pozbierala všetky časti zariadenia a zneškodnila ich.

15:25 Prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal 12. februára zákony o predĺžení stanného práva a mobilizácie na ďalších 90 dní od 14. februára.

14:55 Moskva uvalila v pondelok sankcie na 18 britských občanov vrátane špičkových akademikov či expertov na Rusko. Svojim konaním sa údajne pokúšajú démonizovať Rusko a rozdúchavať vojnu na Ukrajine.

14:15 Delegácia IMF prichádza do Kyjeva na rokovanie s ukrajinskými predstaviteľmi.

13:56 Ruské útoky za posledný deň zranili 6 osôb v Donecku v Chersonskej oblasti.

12:51 Kremeľ v pondelok deklaroval, že družicový internetový systém Starlink nebol certifikovaný na použitie v Rusku a nebol ani do Ruska oficiálne dodaný, preto ho nemožno používať. Podľa agentúry Reuters hovorca Kremľa Dmitrij Peskov takto reagoval na tvrdenia ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR), ktorá v nedeľu uviedla, že ruské jednotky v okupovaných častiach Ukrajiny používajú Starlink.

11:00 Jakutský šaman Alexandr Gabyšev, ktorý sa preslávil, keď sa pešo vydal do Moskvy, aby z Kremľa ako démona vyhnal prezidenta Vladimira Putina, zostáva na psychiatrickom oddelení s prísnym režimom. Rozhodol o tom súd v meste Ussurijsk na ruskom Ďalekom východe, ktorý tým nevyhovel námietke obhajoby požadujúcej miernejšiu formu šamanovej izolácie.

10:14 Počas takmer dvoch rokov ruskej vojny na Ukrajine od 24. februára 2022 zahynulo na území Ukrajiny najmenej 10-tisíc civilistov. Na oboch stranách konfliktu zároveň zahynuli desaťtisíce vojakov. Informuje o tom pondelková správa agentúry AFP.

9:53 Americký podnikateľ a miliardár Elon Musk odmietol tvrdenie ukrajinskej rozviedky, že ruská armáda získala prístup k družicovej internetovej službe Starlink a využíva ju vo vojnovej zóne na Ukrajine.

9:14 Program dobrovoľného presídlenia krajanov do Ruska vykázal v minulom roku najslabšie výsledky za posledných desať rokov. Podľa údajov ruského ministerstva vnútra sa doň prihlásilo 63 600 ľudí, ale do Ruska ich dorazilo iba 45 100, uviedol dnes na svojom webe list Kommersant. Príčinou tohto stavu je vojna proti Ukrajine a vady samého programu, uviedol Konstantin Zatulin, podpredseda parlamentného výboru pre vzťahy s krajanmi. Kommersant poznamenal, že v predvojnovom roku 2021 sa prihlásilo 113 100 krajanov a v Rusku sa ich zaregistrovalo na pobyt 78 500.

6:43 Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 14 zo 17 bezpilotných lietadiel typu Šáhed, ktoré Rusko v noci na dnes vypustilo na Ukrajinu. Zostrelená bola tiež jedna riadená strela Ch-59, uviedlo dnes veliteľstvo ukrajinského letectva.

6:15 Rusko tvrdí, že nad Belgorodskou oblasťou bol zostrelený dron. Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že jednotky protivzdušnej obrany zničili v noci na 11. februára ukrajinské bezpilotné lietadlo pri obci Majskij v ruskej Belgorodskej oblasti. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

Senát USA sa posunul k schváleniu pomoci Ukrajine a ďalším spojencom

Vedenie stočlenného Senátu dnes oznámilo, že za balík získalo 67 hlasov. Presný termín hlasovania komora neoznámila, podľa agentúry AFP by to mohlo byť už na začiatku budúceho týždňa. Balík pomoci nemá podporu bývalého prezidenta Donalda Trumpa ani jeho stúpencov. Napriek tomu ho podľa agentúry AP sľúbilo podporiť 18 republikánskych senátorov. V dolnej komore Kongresu, v Snemovni reprezentantov, kde majú väčšinu Trumpovi republikáni, sa však dá očakávať silný odpor.

Návrh zákona o bezpečnostnej pomoci spojencom zahŕňa 61 miliárd dolárov pre Ukrajinu, ktorá bojuje proti ruským inváznym silám, 14 miliárd dolárov pre Izrael vo vojne proti palestínskemu hnutiu Hamas, a tiež 4,83 miliardy dolárov na podporu partnerov v oblasti Indického oceánu a priľahlých častí Tichého oceánu na odvrátenie agresie zo strany Číny. Oblasť sa označuje aj ako Indo-Pacifik a zahŕňa aj Taiwan.

Kým od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 schválili zákonodarcovia pre Ukrajinu viac ako 110 miliárd dolárov, od vlaňajšieho januára, keď republikáni prevzali kontrolu nad Snemovňou reprezentantov, Kongres žiadnu väčšiu pomoc Kyjevu neschválil.

Viac o téme: VojaciVojnaBojeútokyRuskoUSAUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu