Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina hlási ďalší úspech na mori! Potopili ruskú loď Cezar Kunikov

Výsadková loď Cezar Kunikov Zobraziť galériu (2)
Výsadková loď Cezar Kunikov (Zdroj: Facebook/Istina O Ukrajini)

KYJEV/MOSKVA - Generálny štáb ukrajinskej armády v stredu oficiálne potvrdil útok na veľkú ruskú výsadkovú loď Cezar Kunikov v Čiernom mori, ku ktorému došlo v stredu ráno.Velenie ukrajinskej armády o tom informovalo vo vyhlásení, z ktorého citovala britská stanica BBC. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 720

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 720 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:00 Zelenskyj nariaďuje vytvoriť nový systém spájajúci armádu a priemysel.

20:00 Ukrajinským vojakom začína dochádzať munícia, pritom obrovský balík americkej vojenskej pomoci stále blokujú v Kongrese republikáni. V stredu to vyhlásil vplyvný poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. TASR prevzala právu z tlačovej agentúry AFP.

18:30 Kanada vyčlenila 44 miliónov dolárov na podporu budúcej ukrajinskej flotily F-16.

16:40 Rusko zaútočilo na Mykolajvku v Doneckej oblasti.

15:45 Nemecko poskytne Ukrajine v roku 2024 3-4 krát viac delostreleckých granátov ako v minulosti, uviedol šéf nemeckého ministerstva obrany Pistorius.

15:00 Nórsky premiér Jonas Gahr Störe a líderka opozičných Konzervatívcov (Höyre) Erna Solbergová v stredu odsúdili rozhodnutie zastupiteľstva piateho najväčšieho mesta krajiny prijímať iba ukrajinských utečencov. Mestskí poslanci v Drammene, meste ležiacom 40 kilometrov západne od Osla, hlasovali za toto opatrenie na schôdzi v utorok neskoro večer. Informovala o tom agentúra AFP.

14:30 Šéf britskej diplomacie David Cameron počas stredajšej návštevy Bulharska povedal, že momentálne nie je nič dôležitejšie než silná podpora Ukrajiny, ktorá sa bráni agresii ruského prezidenta Vladimira Putina. Podpora Kyjeva podľa jeho slov nie je len záležitosťou európskej, ale aj globálnej bezpečnosti, informuje TASR podľa agentúry AP.

"Putin si myslí, že nás prekonať a vyčerpať, ale my mu dokážeme, že sa mýli," povedal Cameron v Sofii po tom, ako absolvoval rokovania s bulharským premiérom Nikolajom Denkovom a ministerkou zahraničných vecí Marijou Gabrielovou.

13:50 Britský minister zahraničných vecí David Cameron v stredu vyzval amerických kongresmanov, aby urobili správnu vec a schválili balík pomoci pre Ukrajinu.Balík v hodnote 95 miliárd dolárov, ktorý okrem pomoci pre Ukrajinu zahŕňa aj podporu pre Izrael a Taiwan, schválil v utorok Senát amerického Kongresu. Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson však avizoval, že tento balík bude blokovať.

13:47 Video z potopenia ruskej výsadkovej lode Cezar Kunikov.

13:45 Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal zákon o konfiškácii majetku osôb odsúdených za vyjadrenia proti vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine.Ako vo svojej správe v stredu pripomenula agentúra AFP, Moskva po invázii svojej armády na Ukrajinu vo februári 2022 de facto zakázala kritiku svojej ofenzívy vo verejnom priestore a tvrdo trestá tých, ktorí sa proti vojne verejne postavia, pričom prijala celý rad prísnych zákonov.

13:27 Počet obetí útoku na Kyjev zo 7. februára stúpol na 5.

12:38 Kremeľ v stredu poprel správu agentúry Reuters, že ruský prezident Vladimir Putin prostredníctvom sprostredkovateľov oslovil Spojené štáty s návrhom na prímerie na Ukrajine.Na otázku, či je správa agentúry Reuters, podľa ktorej Rusko predložilo mierové návrhy, pravdivá, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu odpovedal: "Nie, nie je to pravda."

12:22 Vojenská rozviedka zverejnila zoznam Sýrčanov naverbovaných Ruskom na boj na Ukrajine.

11:45 Súd v ruskom meste Petrohrad odsúdil 67-ročnú dôchodkyňu Žumangul Kurbanovovú na desať rokov väzenia za spáchanie teroristického činu. Dopustila sa ho, keď vlani v lete v Petrohrade podpálila náborové centrum ruskej armády, informovala v stredu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).Žena pred súdom vinu priznala, oľutovala svoje konanie a škodu nahradila. Napriek tomu pre ňu prokurátor žiadal 12 rokov v trestaneckej kolónii.

11:08 Obe komory ruského parlamentu, Štátna duma i Rada federácie, budú 21. februára hlasovať o pozastavení členstva Ruska v Parlamentnom zhromaždení Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu (PZ OBSE). Podľa agentúry Reuters to oznámil predseda Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, Viačeslav Volodin.

10:53 Ruskí predstavitelia tvrdia, že USA odmietli Putinom navrhované mierové rozhovory.

10:24 Ukrajina nasadila do útoku na výsadkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily drony vlastnej výroby.
Podľa britskej stanice BBC o tom v stredu informovala hlavná správa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR).

9:43 Novovymenovaný hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj po návšteve východnej Ukrajiny uviedol, že situácia na frontovej línii je nestabilná. V stredu o tom informovala agentúra AFP."Operačné prostredie je mimoriadne zložité a napäté. Ruskí okupanti naďalej zvyšujú svoje úsilie a majú početnú prevahu v personáli," uviedol Syrskyj vo vyhlásení na sociálnych sieťach. Podľa neho ruskej armáde nezáleží na stratách a naďalej uplatňuje taktiku "mäsových útokov".

8:56 Generálny štáb ukrajinskej armády v stredu oficiálne potvrdil útok na veľkú ruskú výsadkovú loď Cezar Kunikov v Čiernom mori, ku ktorému došlo v stredu ráno.Velenie ukrajinskej armády o tom informovalo vo vyhlásení, z ktorého citovala britská stanica BBC.Loď sa v čase útoku nachádzala v ukrajinských teritoriálnych vodách pri meste Alupka na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove. Pri útoku bola zničená, píše sa vo vyhlásení.

8:13 Rusko tvrdí, že zostrelilo drony nad regiónmi Belgorod, Voronež, ako aj nad Čiernym morom.

7:43 Dvaja dospelí a jedno dieťa prišli o život, keď ruská armáda v noci na stredu pri ostreľovaní ukrajinského územia zasiahla bytový dom a nemocnicu v meste Selydove. Úrady hlásia aj 12 zranených, medzi ktorými sú štyri deti.

6:35 USA darujú Ukrajine viac ako 1 milión dolárov na odmínovacie zariadenie.

6:00 Rusko ostreľovalo 8 komunít v oblasti Sumy.

Ukrajina hlási zneškodnenie ruskej riadenej strely vypálenej na Odesu

Strelu typu Ch-59 odpálili ruské stíhačky z oblasti nad Čiernym morom smerom na mesto, uviedla ukrajinská armáda. Úlomky poškodili niekoľko budov, zranenia však nik neutrpel.Útok sa odohral popoludní, čo bolo nezvyčajné, píše DPA a dodáva, že Rusko obyčajne raketami, riadenými strelami či dronmi zvyčajne útočí počas noci.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu