Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Z dovolenky nočná mora: Rodina sa stala terčom šialeného strelca v Prahe! Rodičov zasiahol rovno pred deťmi

Karlova univerzita Praha počas streľby dňa 21. decembra 2023
Karlova univerzita Praha počas streľby dňa 21. decembra 2023 (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

PRAHA – Rodina zo Spojených arabských emirátov bola pred Vianocami na dovolenke v Prahe. V deň streľby práve išli manželia aj so svojimi deťmi okolo Karlovej univerzity. Práve tam sa stali sa doslova terčom útočníka, ktorý spustil masovú streľbu. Zasiahol oboch rodičov. Matka pritom chránila deti vlastným telom.

archívne video

Autentické zábery zo štvrtkového zásahu polície počas streľby v Prahe (Zdroj: Tip čitateľa)

Dňa 21. decembra 2023 okolo 16:00 sa rodinka zo Spojených arabských emirátov (SAE) vracala do hotela v centre Prahy. V tom čase spustil na neďalekej Karlovej univerzite študent David Kozák (†24) masovú streľbu. Keď vybehol na strechu a začal strieľať na nič netušiacich ľudí na ulici, zasiahol aj oboch manželov. 

Vážne zranenia 

Ahmed Ibrahim Obaid Ali Al Ali (50) dostal guľku do ramena, ktorá mu prevŕtala kľúčnu kosť. Rowdah Al Mehreziová v tej chvíli objala obe svoje deti a chcela sa presunúť smerom k postrelenému manželovi. Dcéry Maryam (10) a Latifu (8) chránila vlastným telom. Keď ich odviedla mimo zraku strelca, ktorý pálil na ľudí zo strechy, začala sa presúvať k zranenému manželovi. Ten sa nehýbal a len volal o pomoc. Strelec Kozák si ju ale všimol a dvakrát ju zasiahol. Projektily jej prestrelili pečeň a zasiahli črevá aj pľúca. 

Vyzeralo to, že obaja rodičia na mieste zomrú, ale od tej chvíle bolo všetko už len lepšie. Záchranári sa k nim dostali včas a previezli ich do nemocnice. Po sérii vyšetrení doktori skonštatovali, že Rowdah Al Mehreziová mala spočiatku len veľmi malé šance na prežitie. Teraz sú však obaja na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) v stabilizovanom stave. Oboch čaká koncom tohto týždňa presun do Mníchova, kde sa podrobia ďalšej liečbe. 

Štátni zamestnanci  

Dcéry Maryam a Latifa boli po streľbe prevezené na veľvyslanectvo SAE v Prahe a odtiaľ odleteli domov. So zraneným párom boli v kontakte zástupcovia ministerstva zahraničných vecí ČR, aby ich ubezpečili, že dcéry bezpečne odleteli. Al Ali pôsobí v SAE ako generálny riaditeľ samosprávy Umm Al Quwain, zatiaľ čo jeho manželka Rowdah Al Mehreziová je vedúcou marketingu a komunikácie SAE pre dopravu a cestovný ruch v Dubaji. 

Sheikh Abdullah bin Zayed, minister zahraničných vecí SAE poďakoval Českej republike v mene svojej krajiny za starostlivosť zranených občanov SAE. Streľbu odsúdil a ostatným zraneným obetiam porial skoré uzdravenie. Korunný princ Dubaja, Sheikh Hamdan bin Mohammed, bol v riamom kontakte so zranenými manželmi. Okrem toho vydal pokyny, aby mali najlepšiu možnú zdravotnú starostlivosť. 

Al Ali sa rozhodol pred Vianocami navštíviť svoju sestru (37), ktorá žije v Českej republike. Do Prahy zobral manželku aj svoje dve dcéry. "Neexistujú slová, ktoré by opísali, akí sme vďační. Každý deň nám niekto telefonuje a praje skoré uzdravenie, moja rodina má obrovskú podporu," povedal. 

Vyšetrovanie 

Útočník David Kozák bol študentom Karlovej univerzity. Do incidentu nemal žiadny záznam v registri trestov. Nehlásil sa k terorizmu a nevyznával ani žiadnu ideológiu. Motív jeho streľby sa stále vyšetruje. Zomrel v deň masakry, keď ho napokon na streche FF UK zastrelila špeciálna jednotka policajtov. Streľba na Karlovej univerzite bol najväčší masový útok v dejinách Českej republiky. O život prišlo 14 ľudí a ďalších 25 utrpelo zranenia. 
 

Viac o téme: ObeteútočníkPrahaSAEČeská republikaKarlova univerzitaDavid KozákFilozofická fakultaAhmed Ibrahim Obaid Ali Al AliRowdah Al Mehreziová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu