Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Británia podľa Francúzska riadne nespolupracuje v boji proti nelegálnej migrácii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Británia dostatočne nekoordinuje s Francúzskom svoje aktivity v znižovaní počtu migrantov, ktorí sa plavia cez Lamanšský prieliv na malých člnoch. Vyplýva to zo správy, ktorú vo štvrtok zverejnil francúzsky Účtovný dvor. Informuje o tom agentúra AP.

Podľa správy najvyššej audítorskej inštancie v krajine sa Francúzsko "snaží vypracovať dohody o operatívnej spolupráci" so Spojeným kráľovstvom. Správa sa zmieňuje najmä o spoločnej spravodajskej jednotke vytvorenej v roku 2020 na boj proti prevádzačstvu a nelegálnej migrácii cez Lamanšský prieliv. V roku 2022 pomohla rozložiť sedem nelegálnych prevádzačských sietí.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok o situácii k migrantom (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Francúzsky Účtovný dvor "zistil, že Briti neposkytujú použiteľné informácie o vyplávaní malých lodí a poskytujú len veľmi všeobecné informácie prvej úrovne, ktoré nie sú preverené". "Vzťah Francúzska a Británie je preto nevyvážený, pokiaľ ide o výmenu informácií," skonštatoval francúzsky Účtovný dvor. Britská vláda tento týždeň oznámila, že počet migrantov, ktorí sa v roku 2023 priplavili do Británie, klesol v porovnaní s predchádzajúcim rokom o viac ako tretinu. Britské ministerstvo vnútra v stredu uviedlo, že ďalším "nebezpečným a nezákonným snahám o prekročenie (Lamanšského prielivu) sa podarilo zabrániť vďaka partnerstvu s Francúzskom".

Viac o téme: SpoluprácaFrancúzskoBritániaNelegálna migrácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu