Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Macron vymenoval nového francúzskeho premiéra: Bude ním doterajší minister školstva

(Zdroj: SITA/Mohammed Badra/Pool photo via EPA)

PARÍŽ - Novým francúzskym premiérom bude doterajší minister školstva Gabriel Attal, rozhodol podľa informácií stanice BFM TV aj ďalších francúzskych médií prezident Emmanuel Macron. Attalovi je 34 rokov, a stane sa tak najmladším premiérom v dejinách krajiny. V minulosti bol aj hovorcom vlády, otvorene sa hlási k svojej homosexualite. Na čele kabinetu nahradí Élisabeth Borneovú, ktorá v pondelok rezignovala.

O mene nového premiéra sa vo francúzskych médiách od pondelka špekulovalo, zaznievali aj mená niekoľkých ďalších ministrov. Attalovou prvou úlohou bude získať si rešpekt v novej pozícii a prejsť tvrdými rokovaniami o zložení kabinetu a zotrvaní kľúčových ministrov, uvádzajú komentátori.

archívne video

Emmanuela Macrona v Prezidentskom paláci prijala Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Maarty)

Zmeny vo vláde kritizuje opozícia, podľa ktorej sú len kozmetickými úpravami. Nový premiér bude podľa nej rovnako len plniť Macronove želania a skutočná vládna politika sa nezmení. Borneová viedla francúzsku vládu 20 mesiacov a bola iba druhou ženou na čele exekutívy krajiny. V poslednom čase sa však potýkala s poklesom popularity, jej odchod z funkcie si podľa posledných prieskumov priali dve tretiny Francúzov.

Viac o téme: PremiérVymenovanieFrancúzskoGabriel Attal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu