Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rozruch okolo novoročného prejavu šéfa Kremľa! Hovorí tu k masám deepfake Putin?

Vladimir Putin počas novoročného prejavu
Vladimir Putin počas novoročného prejavu (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Tradičný novoročný prejav ruského prezidenta vyvoláva na internete poriadny rozruch. Dôvod? Muž na videu vraj nie je Vladimir Putin, ale deepfake verzia.

Rozruch okolo novoročného prejavu Vladimíra Putina! Krátko po tom, čo sa prejav objavil na obrazovkách, začali online kolovať bizarné špekulácie. Niektorí tvrdia, že nehovoril skutočný vodca Kremľa, ale počítačom vytvorený dvojník. Je to dôkaz údajnej Putinovej smrti?

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 677 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Šéf Kremľa vyzýva na jednotu

Ruský prezident vo svojom takmer štvorminútovom prejave na prelome rokov vyzval Rusov k jednote a vytrvalosti. „Nie raz sme ukázali, že dokážeme vyriešiť tie najťažšie úlohy a nikdy neustúpime, pretože neexistuje sila, ktorá by nás mohla rozdeliť,“ povedal Vladimir Putin. Šéf Kremľa sa poďakoval aj vojakom. Sú v prvej línii boja „za pravdu a spravodlivosť“. 71-ročný muž zaželal rodinám v Rusku všetko najlepšie do nového roka. "Sme jedna krajina, jedna veľká rodina," povedal Putin. "Zabezpečujeme sebaistý rozvoj našej vlasti, pre blaho našich občanov sa staneme ešte silnejšími."

Bizarné špekulácie o Putinovom prejave! Je to deepfake šéfa Kremľa?

Novoročný prejav šéfa Kremľa vyvolal na internete množstvo komentárov. Špekulovalo sa, že nahrávka nebola o skutočnom ruskom prezidentovi, ale skôr o počítačom generovanej verzii. Úryvky z Putinovho prejavu majú túto teóriu podporovať. "Putinov novoročný prejav. Čo to má s bradou?" pýta sa bývalý námestník ministra vnútra Ukrajiny Anton Geraščenko na platforme X (predtým Twitter).

"Putinov novoročný prejav bol vygenerovaný počítačom. Venujte pozornosť oblasti krku avatara," napísal v tweete aktivista Igor Sushko z think-tanku Wind Of Change Research Group (WCRG). "Je dosť bizarné, že Kremeľ urobil niečo také, pretože to určite posilní domáce fámy, že so skutočným Putinom nie je niečo v poriadku, vrátane nepotvrdených tvrdení, že skutočný Putin zomrel a jeho dvojník je chorý."

Kremeľ zatiaľ špekulácie nekomentoval. 

Viac o téme: Novoročný prejavUmelá inteligenciaVladimir PutinDeepfake
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu