Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kauza okolo zostreleného ruského lietadla: Na jeho palube mal byť generál! Zničili si ho sami?

Lietadlo včasnej výstrahy Beriev A-50
Lietadlo včasnej výstrahy Beriev A-50 (Zdroj: SITA/State TV and Radio Company of Belarus via AP)

MOSKVA - V nedeľu večer bolo zostrelené ruské lietadlo včasnej výstrahy Beriev A-50. Ukrajina tvrdí, že ho zostrelila jej armáda. Rusi tak prišli o dôležitý nástroj prieskumu. Podľa nepotvrdených informácií zo sociálnych sietí mal byť na palube aj zástupca veliteľa ruského diaľkového letectva generálmajor Oleg Pčola.

Podľa armádneho veliteľa Valerija Zálužného (50) ukrajinská armáda v nedeľu večer zničila ruské radarové lietadlo včasnej výstrahy Beriev A-50. K zostreleniu došlo nad Azovským morom. Vo vyhlásení na Telegrame Zálužný chválil letectvo za „dokonale naplánovanú a vykonanú operáciu v regióne Priazovie“. Pri útoku bol poškodený aj ruský Iľjušin Il-22, ktorý zrejme slúžil ako lietajúce veliteľské centrum. Ukrajinci tvrdili, že zničili aj ten, to sa však nepotvrdilo.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 691 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Na internete sa objavili aj zábery posádky ležiacej v snehu neďaleko Berďanska. Nahrávky však nie sú overené a lokalizované. Pčola od roku 2022 riadil raketové útoky bombardérov na Ukrajinu. Ak by sa informácie o jeho smrti potvrdili, bola b y to pre Moskvu veľká strata.

Zostrelili si ho sami Rusi?

Na telegramových účtoch, ktoré sú zväčša dobre informované sa hovorí o tom, že lietadlo zničila vlastná protivzdušná obrana. V podobnom duchu sa vyjadruje kanál Dnevnik aj Dva majora.

„V noci bolo zasiahnuté nad Azovským morom naše vzdušné veliteľské stanovište Il-22M. Objavili sa správy, že v rovnakej oblasti bol zostrelený A-50 včasné výstrahy, ktorý tiež slúži ako riadiace stanovište. Predbežnou príčinnou je vlastná paľba. Možno zlyhalo zariadenie IFF (rozlišujúce vlastné lietadlá od nepriateľských). Všetky systémové problémy a dôvody, prečo sa to stalo, sú známe špecialistom, letcom aj vojakom PVO (protivzdušnej obrany). Prečo sa to deje, a nie je to prvýkrát, bolo napísané niekoľkokrát. Na vine je nekompetentnosť a zlý výcvik,“ uviedol kanál.

Veľká strata pre Moskvu

Strata radarového prúdového lietadla znamená pre Rusov výrazné oslabenie, rovnajúce sa potopeniu ruského raketového krížnika Moskva. A-50 je kľúčový pre letecký dohľad a koordináciu ruských jednotiek. Má maximálnu rýchlosť 765 kilometrov za hodinu s rozpätím krídel okolo 50 metrov a doletom viac ako 7000 kilometrov. Podľa portálu Military Today by mal jeden model stáť okolo pol miliardy amerických dolárov.

Čo dokáže Beriev A-50

15 členov posádky neustále dohliada na bojisko. Dokážu odhaliť vzdušné ciele na vzdialenosť 150 až 230 kilometrov a lode na vzdialenosť až 400 kilometrov. Pozorovanie až 300 cieľov súčasne je s A-50 jednoduché. Detekcia systémov protivzdušnej obrany, navádzanie rakiet a koordinácia cieľov pre ruské bojové lietadlá, to všetko sa vykonávalo z A-50. Podľa informácií médií má ruská armáda k dispozícii ešte viacero takých strojov.

Na rozdiel od radarových zariadení na zemi, pre ktoré sú kopce, hrbole a hory výzvou, ruské prúdové lietadlo dokáže lokalizovať aj nízko letiace nepriateľské lietadlá pomocou takzvaného dohľadu nadol. Bez problémov je možná aj detekcia dronov a riadených striel s dlhým doletom.

Viac o téme: ZostrelenieRuskoUkrajinaBeriev A-50
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu