Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Streľba na univerzite v Prahe je na titulných stránkach nemeckých denníkov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

BERLÍN - Štvrtková streľba na Karlovej Univerzite v Prahe sa dostala na dnešné titulné stránky popredných nemeckých denníkov, tragické udalosti sa ale podrobne venujú aj regionálne médiá nielen v oblastiach hraničiacich s Českou republikou. Na prvú stránku správu o útoku zaradil napríklad berlínsky denník Berliner Morgenpost, ktorý v článku citoval českého ministra vnútra Víta Rakúšana, že incident nemal teroristické pozadie.

"Správy z Česka sú strašné," napísal portál magazínu Der Spiegel o útoku. Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) zase zverejnil emotívne fotografie študentov, ktorí sa pred útočníkom skrývali na rímse univerzitnej budovy. Text článku potom FAZ doplnil mapou centra Prahy s popisom miest, kde sa tragédia odohrala.

archívne video

Poslanci si minútou ticha uctili obete tragédie v Prahe (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Denník Die Zeit si popri popise štvrtkových udalostí všimol, že polícia pracuje s verziou, že strelec z univerzity pred týždňom zabil aj muža a jeho dvojmesačnú dcéru v Klánovickom lese. "O motíve zatiaľ nie je jasné. Jednou tézou vyšetrovateľov je podľa policajného prezidenta (Martina) Vondráška to, že by 24-ročný (strelec) mohol byť zodpovedný za dvojnásobnú vraždu pred týždňom," napísal denník.

Die Zeit priniesol aj zoznam kondolencií, ktoré do Prahy zo zahraničia prichádzajú. V medzititulku použil slová nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej, ktorá na sieti X napísala, že útok zasiahol srdce Európy.

Udalosť sledujú aj nemecké televízie. Verejnoprávna stanica ZDF, ktorá má v Prahe spravodajkyňu, informovala o všetkých známych podrobnostiach prípadu. "Deň začal strašne už prvou vraždou v jeho dome," povedala divákom spravodajkyňa ZDF o tom, že strelca spája polícia s vraždou jeho otca. "Potom sa útočník vydal na univerzitu," dodala.

Streľba na univerzite v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

Saský denník Sächsische Zeitung napísal, že streľba vyvolala v okolí paniku a že ľudia hromadne utekali okrem iného z Karlovho mosta, ktorý je neďaleko budovy Filozofickej fakulty Karlovej Univerzity, kde sa streľba stala. Denník tiež spomenul vyhlásenie saského ministra pre vedu Sebastiana Gemkowa o tom, že Sasko a saské vysoké školy sú s Univerzitou Karlovou úzko prepojené.

Streľba na univerzite v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Bavorská verejnoprávna televízia BR uviedla, že krvavý čin na univerzite bol tým najhorším streleckým útokom, aký Česko doteraz zažilo. BR tiež informovala o šokovaných predstaviteľoch Česka, o krízovom zasadnutí vlády premiéra Petra Fialu a tiež o kondolenciách z Nemecka vrátane slov podpory od bavorského premiéra Markusa Södera.

Viac o téme: StreľbaČeskoDenníkNemeckoPraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu