Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ťažko opísať, čo teraz cítia študenti fakulty: Po štvrtkovej streľbe prišla o život riaditeľka hudobného ústavu!

O život prišla aj šéfka ústavu, ktorý spadal pod fakultu. Zobraziť galériu (2)
O život prišla aj šéfka ústavu, ktorý spadal pod fakultu. (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek, Facebook/Ústav hudební vědy FF UK)

PRAHA - Nekonečný žiaľ, plač a zúfalstvo. Asi toto v týchto chvíľach cítiť v srdci Prahy, kde sa vo štvrtok odohral masaker neskutočných rozmerov, ktorý bude mať celospoločenský zásah a ovplyvní zrejme aj ďalšie fungovanie školstva z bezpečnostného hľadiska. Študenti po čiernom štvrtku už navyše nikdy neuvidia živú riaditeľku hudobného ústavu, ktorej ešte do poslednej chvíle dávali nádej na prežitie.

archívne video

Pohľad na nepríjemný štvrtkový večer v centre Prahy, kde sa strieľalo (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Po útoku stále bola nádej, že šéfka ústavu je nažive

Bezprostredne po útoku sa začali objavovať informácie o tom, kto je strelec, odkiaľ pochádza a prečo sa rozhodol konať tak, ako sa rozhodol. Medzitým však už bolo známe, že obetí je minimálne 11, pričom sa tento počet neskôr rozšíril až na 14. Pätnásťou obeťou bol samotný útočník, ktorý sa zabil sám. Identifikácia sa naplno rozbehla už v noci, no nie každý mal jasno v tom, či ten-ktorý človek žije alebo už nie. V tomto kontexte boli dohady aj o pedagogičke a riaditeľke Ústavu hudobnej vedy na spomínanej fakulte Lenke Hlávkovej.

Ťažko opísať, čo teraz
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Nádej napokon zhasla

Do poslednej chvíle sa všetci nazdávali, že je nažive, keďže sa správy tohto typu začali šíriť v online priestore. Akákoľvek nádej však o pár hodín zhasla. "S hlbokou ľútosťou oznamujeme, že včerajšie správy plné nádeje sa, bohužiaľ, nepotvrdili," začínajú veľmi smutný status administrátori stránky ústavu. "Na základe overenej informácie od rodiny a s jej súhlasom oznamujeme, že naša kolegyňa a riaditeľka Ústavu hudobnej vedy FF UK Lenka Hlávková včerajší útok neprežila. Vyjadrujeme hlbokú sústrasť všetkým pozostalým, v prvom rade rodine. Je to pre nás všetkých nesmierne krutá správa. Zostávajme vo vzájomnej podpore," potvrdili najstrašnejšie obavy kompetentní. 

Viac o téme: StreľbaúmrtiePrahaLenka HlávkováÚstav hudobnej vedy FF UK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu