Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bezpečnostná informačná služba poskytuje súčinnosť vyšetrovateľom tragickej streľby na univerzite v Prahe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Bezpečnostná informačná služba (BIS) poskytuje maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní v súvislosti so štvrtkovou streľbou na pražskej Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), uviedla dnes kontrarozviedka na sociálnej sieti X. Za kľúčové veci teraz označuje dôveru v štát a zomknutie spoločnosti.

Štvrtkový útok v budove filozofickej fakulty v centre Prahy je najtragickejším prípadom streľby v histórii SR. Polícia doteraz identifikovala 13 zo 14 obetí strelca. "BIS je v úzkom kontakte s políciou aj najvyššími predstaviteľmi štátu," uviedla dnes k prípadu kontrarozviedka. Šéf BIS Michal Koudelka sa zúčastnil na štvrtkovom mimoriadnom rokovaní vlády, ktoré kvôli streľbe zvolal premiér Petr Fiala (ODS).

archívne video

Pohľad na nepríjemný štvrtkový večer v centre Prahy, kde sa strieľalo (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Hoci kriminálny čin nepatrí do pôsobnosti BIS, služba poskytuje orgánom činným v trestnom konaní maximálnu súčinnosť, uviedla. Základné piliere, o ktoré sa musia ľudia v reakcii na udalosť na FF UK opierať, sú podľa BIS dôvera v štát a jeho zložky a zomknutie spoločnosti proti zlu.

Bezpečnostná informačná služba poskytuje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Podobne ako politici vrátane ministra vnútra Víta Rakúšana (STAN) varovala BIS pred šírením špekulácií a nepodložených informácií z nerelevantných zdrojov. Na mieste je podpora profesionálnej a obetavej práce polície a ďalších bezpečnostných zložiek, doplnila BIS. "V našich srdciach sme teraz s rodinami obetí i zranených. Zaslúži si, aby sme za nimi stáli všetci bez výnimky," uviedla tajná služba.

Viac o téme: StreľbaPolícia PrahaBezpečnostná informačná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu