Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

USA vyzvali Čínu, aby nespôsobovala konfrontácie v Juhočínskom mori

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojené štáty v nedeľu vyzvali Čínu, aby sa vyvarovala "nebezpečných a destabilizačných" činov v Juhočínskom mori. Washington tak reagoval na zrážku filipínskej lode a plavidla čínskej pobrežnej stráže v sporných vodách. Správu sme prevzali z agentúry AFP.

Z najnovšieho incidentu na mori sa v nedeľu Manila a Peking navzájom obviňovali. K zrážke došlo pri koralovom atole Second Thomas Shoal na Spratlyho ostrovoch, o ktoré sa Čína a Filipíny sporia. Medzi plavidlami oboch krajín došlo krátko predtým k incidentu aj pri plytčine Scarborough. Filipíny v súvislosti s tým podali diplomatický protest a predvolali si čínskeho veľvyslanca, uviedlo v pondelok filipínske ministerstvo zahraničných vecí.

Čínske plavidlá vraj použili aj akustické zariadenia

Čínske lode "využili vodné delá a bezohľadné manévre vrátane vynútenej zrážky, čo spôsobilo poškodenie filipínskych plavidiel, ktoré boli na oficiálnej zásobovacej misii a ohrozenie bezpečnosti filipínskej posádky," povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller. Čínske plavidlá pri plytčine Scarborough podľa neho použili aj akustické zariadenia, ktorými odohnali filipínske rybárske lode. "Tieto kroky odrážajú nielen bezohľadné ignorovanie bezpečnosti a živobytia Filipíncov, ale aj medzinárodného práva," dodal Miller.

Čína sa nezúčastnila na súdnom pojednávaní

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more, cez ktoré ročne prechádzajú komodity v hodnote biliónov dolárov. Nároky na túto časť mora si však robia Brunej, Malajzia, Filipíny, Taiwan a Vietnam. Medzinárodný arbitrážny súd už v roku 2016 odmietol nároky Pekingu na takmer celú obchodnú cestu v Juhočínskom mori. Čína sa však nezúčastnila na súdnom pojednávaní a jeho verdikt neakceptuje. Miller uviedol, že rozhodnutie Medzinárodného arbitrážneho súdu v tejto záležitosti "je konečné a právne záväzné pre Čínu a Filipíny".

Viac o téme: USAČínaKonfrontáciaJuhočínske more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu