Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čína ostro kritizovala Veľkú Britániu z nekalých úmyslov: Toto je dôvod!

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

PEKING - Čína v stredu obvinila Spojené kráľovstvo z "nekalých úmyslov" voči Hongkongu. Dôvodom bolo stretnutie britského ministra zahraničných vecí Davida Camerona so synom uväzneného prodemokratického vydavateľa Jimmyho Laia. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Lai je občanom Spojeného kráľovstva a zakladateľom zrušeného bulvárneho denníka Apple Daily. Od roku 2020 je väznený v Hongkongu za údajnú "tajnú dohodu s nepriateľskými živlami" na základe kontroverzného zákona o národnej bezpečnosti.

Archívne video: Budúca britská premiérka Liz Trussová na videu ku kampani

Budúca britská premiérka Liz Trussová na videu ku kampani (Zdroj: Facebook/Liz Truss)

Cameron sa s Laiovým synom stretol v utorok v Londýne, témou stretnutia boli jeho obavy o otca. Ministerstvo zahraničných vecí na sociálnych sieťach uviedlo, že Spojené kráľovstvo so zákonom o národnej bezpečnosti nesúhlasí a ďalej bude podporovať Jimmyho Laia a obyvateľov Hongkongu.

"Čína vyzýva Spojené kráľovstvo, aby rešpektovala fakty a zákony a prestala sa miešať do záležitostí Hongkongu a interných záležitostí Číny," vyhlásila hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ningová. Dodala, že všetci jasne vidia dvojaký meter a nekalé úmysly Spojeného kráľovstva.

Pre zákon o národnej bezpečnosti známi opoziční poslanci a demokratickí aktivisti boli za tri roky od jeho schválenia buď uväznení alebo ušli z Číny. Začiatok procesu s Laiom za údajnú tajnú dohodu je naplánovaný na 18. december. Pôvodne sa mal začať už minulý rok, no už dva razy bol odročený. Lai bol už odsúdený za účasť na štyroch prodemokratických protestoch a za podvod. Súd mu vymeral súhrnný trest odňatia slobody v trvaní sedem rokov.

Viac o téme: StretnutieČínaDavid CameronHongkongVeľká BritániaJimmy Lai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu