Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Taiwan spozoroval nad prielivom, ktorý ho delí od Číny, ďalší balón

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Larry Mayer/The Billings Gazette via AP)

TCHAJ-PEJ - Taiwanské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že ponad stredovú líniu Taiwanského prielivu opäť preletel čínsky balón. Od začiatku decembra ide o tretie takéto hlásenie, informovala agentúra AFP.

 Taiwan zverejnil svoju prvú správu o podobnom incidente 8. decembra a potom opäť minulý týždeň, keď uviedol, že v nedeľu boli pozorované dva balóny. Ďalší bol detegovaný v pondelok o 09:09 h miestneho času približne 124 kilometrov severozápadne od severotaiwanského mesta Ťi-lung (známeho aj pod názvom Keelung). Po prekročení úžiny sa balón pohyboval vo výške 4752 metrov. Následne zamieril na východ a zmizol o 11:52 h miestneho času.Ministerstvo obrany po prvom incidente uviedlo, že by mohlo ísť o meteorologický balón, ktorý monzúnový vietor unášal smerom k Taiwanu.

Ako pripomenula agentúra AFP, k najnovšiemu incidentu s balónom došlo približne mesiac pred prezidentskými a parlamentnými voľbami, ktoré sa na Taiwane budú konať 13. januára.Taiwan, ktorý si Čína nárokuje ako svoje územie, často obviňuje Peking, že sa snaží vyvinúť vojenský alebo ekonomický tlak, aby ovplyvnila výsledok hlasovania na ostrove tak, aby bol priaznivý pre čínsku vládu.

Spomínaná stredová línia, známa tiež ako Davisova, bola definovaná v strede Taiwanského prielivu generálom amerického letectva Benjaminom O. Davisom Jr. v roku 1955. Spojené štáty potom vyvíjali na obe strany - Čínu a Taiwan - tlak, aby ju zo svojej strany neprekračovali. Táto línia však nikdy nemala oficiálny ani právny štatút.

Viac o téme: BalónPrielivČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu