Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Riaditeľku synagógy dobodali pred jej vlastným domom, polícia zatiaľ popiera akúkoľvek súvislosť s vojnou v Izraeli

Na tejto ulici pred vlastným domom zomrela riaditeľka synagógy a predstaviteľka židovskej komunity v Detroite Samantha Wollová Zobraziť galériu (4)
Na tejto ulici pred vlastným domom zomrela riaditeľka synagógy a predstaviteľka židovskej komunity v Detroite Samantha Wollová (Zdroj: Profimedia, Facebook/Sam Woll)

DETROIT – Vojnový konflikt medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktorý Izraelčania a ich spojenci nazývajú tiež genocídou, ovplyvnil celý svet. Dokonca aj za oceánom na druhej strane planéty cítiť vo vzduchu napätie. V americkom Detroite to vyvrcholilo vraždou predstaviteľky židovskej komunity.

archívne video

Hamas postavil svoju raketovú základňu medzi civilistami: Izrael takto zničil cieľ (Zdroj: FB/Israel Defense Forces)

Vo veľkých mestách od Paríža po Sydney vznikajú demonštrácie na podporu Palestíny, ktorú Izrael zbombardoval. Teroristi z Hamasu majú svoju centrálu práve tu v pásme Gazy, kde však žije aj civilné obyvateľstvo. Hamas zriaďuje sklady a výcvikové strediská v nemocniciach alebo školách či mešitách. Následný útok Izraela potom vyzerá ako bombardovanie civilistov. Teroristi im totiž zakázali oblasť opustiť. Na východiskových trasách nasadili nášľapné míny. 

Ostreľovanie a boje na hranici Izraela a pásma Gazy prebiehajú už desiatky rokov. Začiatkom októbra však spustila palestínska radikálna teroristická skupina Hamas pozemný útok nevídaných rozmerov. Terčom sa stal okrem obydlí civilistov aj festival v blízkosti pásma Gazy, kde teroristi náhle vnikli a začali strieľať do nič netušiacich civilistov. Tí šťastnejší skončili ako rukojemníci. 

Genocída 

Podľa viacerých odborníkov z politiky alebo zdravotníctva nejde o vojenský konflikt, občiansku vojnu, ani boj za slobodu. Je to systematické vyvražďovanie izraelského obyvateľstva, ktoré sa zrejme premietlo do celého sveta. Riaditeľka synagógy v americkom Detroite sa stala terčom útoku, kde sa nemôže vylúčiť súvislosť práve s vojnou na Blízkom východe.

Mŕtve telo palestínskeho utečenca, ktorý sa pokúšal dostať preč z pásma Gazy
Zobraziť galériu (4)
Mŕtve telo palestínskeho utečenca, ktorý sa pokúšal dostať preč z pásma Gazy  (Zdroj: SITA/AP/Abed Khaled)

Krutá smrť

Samatha Wollová bola v Detroite predstaviteľkou judaizmu, keďže mala na starosť aj správu miestnej synagógy. Snažila sa budovať msty medzi Židmi a Moslimami. Informuje o tom Detroit Free Press. V sobotu 20. októbra ráno však z tohto sveta už navždy odišla. Stala sa obeťou útočníkov, ktorí ju pred jej vlastným domom dobodali a nechali vykrvácať. Po príchode prvých ľudí, ktorí sa jej snažili pomôcť, bola už Samantha po smrti. Na tele mala viacero viditeľných bodných rán po ostrom predmete. Za mŕtvu ju vyhlásili 20. októbra o 6:30 ráno. 

Podľa stanoviska polície nebol tento incident, končiaci smrťou, motivovaný antisemitizmom. "Zatiaľ sa neobjavili žiadne dôkazy, ktoré by túto teóriu popierali. V súčasnej dobe prebieha vypočúvanie osôb, ktoré by mohli mať s prípadom niečo spoločné. Žiadam celú komunitu, aby zostala trpezlivá nechala pracovať vyšetrovateľov a orgány činné v trestnom konaní," uviedol šéf policajnej stanice v Detroite James E. White. 

Politika aj súdnictvo 

Samantha Wollová viedla synagógu Issac Agree Downtown od roku 2022. Predtým pôsobila ako poradkyňa demokratky Elissy Slotkinovej či na generálnej prokuratúre pod Dany Nesselovou. "Som šokovaná, zarmútená a zároveň zdesená z tejto strašnej správy. Sam bola láskavá a nepoznala som v tomto ohľade lepšieho človeka. Poháňala ju láska ku komunite, štátu Michigan aj celej krajine. Musím povedať, že cez svoju vieru sa aktívnym spôsobom podieľala na vytvorení lepšieho miesta pre každého," uviedla na sociálnej sieti X.  

Guvernérka amerického štátu Michigan Gretchen Whitmerová uviedla, že "táto smrť je srdcervúca". "Bola svetlom na konci tunela, majákom, ktorý žiaril v celej jej komunite. Tvrdo pracovala na tom, aby bol Michigan lepším miestom na život," dodala guvernérka. Starosta Detroitu Mike Duggan vyhlásil, že po táto strata ho zničila. "Po strate Sam zostala v detroitskej komunite veľká diera. Celé naše mesto vyjadruje úprimnú sústrasť celej jej rodine, príbuzným a priateľom," uviedol. Prípad je naďalej v štádiu vyšetrovania. 
 

Viac o téme: SmrťVraždaSynagógaUSAMichiganJudaizmusDetroitŽidovstvoKrimiSamantha Wollová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu