Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň päťstodeväťdesiaty ôsmy (12. októbra 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Traja ľudia vrátane batoľaťa zahynuli v noci na dnes v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou, kde miestna protivzdušná obrana zostrelila bezpilotné lietadlo. Na telegrame o tom podľa agentúry AFP informoval oblastný gubernátor Vjačeslav Gladkov. Juhozápad Ukrajiny v okolí Dunaja hlásia po dronových útokoch škody na infraštruktúre a obytných budovách. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 595

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 595 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) uznalo vo štvrtok hladomor na Ukrajine zo začiatku 30. rokov 19. storočia za vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina za genocídu. Informuje správa agentúry AFP.

21:55 Ukrajina čelí silnému náporu na Avdiivku, keď Rusko začína novú ofenzívu.

21:30 Ministerstvo financií USA uvalilo sankcie na dve spoločnosti a ich dva tankery za prepravu ruskej ropy za cenu vyššiu ako 60 dolárov za barel, informovalo ministerstvo 12. októbra.

21:10 Ostreľovanie zranilo 70-ročného muža, informoval 12. októbra šéf regionálnej správy Volodymyr Litvinov.

20:50 Ruské útoky na niekoľko osád v Doneckej oblasti 12. októbra zabili dvoch ľudí vrátane 11-ročného chlapca a zranili ďalších siedmich obyvateľov, informovala generálna prokuratúra.

20:18 PZRE uznalo hladomor ako genocídu ukrajinského ľudu. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

19:35 Francúzska prokuratúra vo štvrtok začala vyšetrovanie pre podozrenie z otravy exilovej ruskej novinárky Mariny Ovsiannikovovej vo Francúzsku. Informuje agentúra AFP. Novinárka po vlaňajšej invázii Ruska na Ukrajinu narušila večerné vysielanie v ruskej štátnej televízii a v súčasnosti žije vo Francúzsku. Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu pocítila nevoľnosť, keď otvorila dvere na svojom byte v centre Paríža a zbadala prášok. Vyšetrovateľom povedala, že ju otrávili Rusi, a tak odobrali vzorky v jej dome. Ďalší zdroj dodal, že "v tomto štádiu" žiadna stopa nepoukazuje na otravu. 

18:25 V okupovanom Sevastopole bol vyhlásený letecký poplach.  Pohyb námornej a pozemnej verejnej dopravy je zastavený. Doprava na Krymskom moste bola zablokovaná.

18:15 Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval do Kirgizska, kde sa stretol so Sadyrom Žaparovom a v piatok by sa mal zúčastniť na summite Spoločenstva nezávislých štátov (SNS). Informovala o tom dnes agentúra AP.

17:10 Severoatlantická aliancia (NATO) na budúci týždeň spustí každoročné vojenské cvičenie zamerané na jadrové odstrašovanie známe ako Steadfast Noon, oznámil generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg. Manévre sa budú konať v Taliansku, Chorvátsku aj v Stredozemnom mori, informuje správa agentúry DPA.

"Ruská vojna na Ukrajine je pripomienkou dôležitej úlohy, ktorú jadrové zbrane NATO zohrávajú pri odradzovaní agresie," vyhlásil Stoltenberg vo štvrtok po dvojdňovom zasadnutí ministrov obrany NATO v Bruseli.

16:58 Vzťahy medzi Ruskom a Fínskom sa výrazne zhoršili a Moskva považuje Fínsko za nepriateľskú krajinu, uvádza správa fínskej informačnej služby SUPO. Informuje správa agentúry AP.

16:18 Ukrajinské sily si stále držia svoje pozície v meste Avdijivka na východe Ukrajiny. Uviedol to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, čo Rusko uviedlo, že si tam jeho sily vylepšili pozície. Informuje správa agentúry AFP. "Avdijivka. Držíme naše pozície," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. K príspevku zverejnil aj fotografiu z Avdijivky. "Ukrajinská odvaha a jednota určia, ako táto vojna skončí," dodal Zelenskyj.

16:05 Ukrajinskí obrancovia pokračujú v bojoch s ruskými okupantmi o železnicu v smere Bakhmut.

15:25 Investigatívne príbehy z Ukrajiny: Stavebný poradca pod vyšetrovaním údajne udržiava väzby na prezidentský úrad.

14:33 Sily teritoriálnej obrany v oblasti Sumy zachytili prieskumnú skupinu ôsmich ruských vojakov smerujúcich ku kritickej infraštruktúre, uviedol generálporučík Serhii Naiev.

14:00 Celkový počet ľudí zabitých pri ruskom útoku na Hrozu stúpol na 59 a všetky telá boli identifikované, informoval 12. októbra minister vnútra Ihor Klymenko.

13:45 Putin podpísal dekrét o povinnom predaji príjmov v cudzej mene jednotlivými exportérmi na domácom trhu.

13:28 Budeme pokračovať v pomoci Ukrajine, kým budeme môcť, ale nebude to donekonečna, povedal hovorca Pentagonu John Kirby.

13:16 Deficit bude podľa Šmyhala v budúcom roku tvoriť až 21 % HDP Ukrajiny.

12:58 Muža zatkli po streľbe pri pokuse o ovládnutie kyjevského obchodného centra.

12:17 V bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie vo štvrtok pokračuje druhá časť dvojdňového zasadnutia ministrov obrany NATO. Na stredajších rokovaniach spojenci prisľúbili ďalšiu vojenskú podporu Ukrajine, čo ocenil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

11:22 Ministerstvo zahraničných vecí ČR si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca v Česku Alexandra Zmejevského a jeho zástupcu. Dôvodom je nedávny ruský útok na civilistov v ukrajinskej obci Hroza. Potvrdil to hovorca rezortu diplomacie Daniel Drake."Môžeme potvrdiť, že pán minister Lipavský rozhodol prostredníctvom námestníka o predvolaní ruského veľvyslanca pre nedávny barbarský útok na civilistov v obci Hroza," napísal Drake.

10:45 Ruskí okupanti zasiahli budovu telocvične v Nikopole.

9:24 Traja ľudia vrátane batoľaťa zahynuli v noci na dnes v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou, kde miestna protivzdušná obrana zostrelila bezpilotné lietadlo. "V Belgorodskej oblasti systém protivzdušnej obrany zostrelil bezpilotné lietadlo, keď mieril k mestu. V dôsledku padajúcich trosiek došlo k požiaru súkromného obytného domu, "napísal v stredu neskoro večer na telegrame Gladkov.

8:46 USA oznámili nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 200 miliónov dolárov.

8:10 Ukrajina v noci na štvrtok zneškodnila 28 bezpilotných lietadiel vypustených z pozícií ruskej armády. Na juhu Ukrajiny ruské útoky poškodili sklady v prístave Odesa i súkromné domy a spôsobili zranenia jednej osobe.S odvolaním sa na velenie ukrajinského letectva o tom vo štvrtok informovali agentúra AFP a britská stanica BBC.

7:30 Litva presunie 2 systémy protivzdušnej obrany NASAMS na Ukrajinu.

7:06 Tri osoby vrátane dieťaťa prišli o život po tom, ako trosky ukrajinského drona zostreleného nad ruskou Belgorodskou oblasťou dopadli na obytný dom.

6:30 Turecko, Rumunsko a Bulharsko budú spolupracovať proti hrozbe, ktorú predstavujú námorné míny v Čiernom mori, umiestnené v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. V stredu to uviedlo turecké ministerstvo obrany.Turecký rezort obrany nepriblížil, akým spôsobom plánujú krajiny tento problém riešiť. Predstavitelia Turecka, Rumunska a Bulharska o tejto záležitosti diskutovali v Bruseli na stretnutí ministrov obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie.Ukrajina a Rusko sa navzájom obviňujú z rozmiestňovania námorných mín pri ukrajinskom čiernomorskom pobreží, pripomína Reuters.

6:15 Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval vo štvrtok na oficiálnu návštevu Kirgizska, počas ktorej má rokovať s kirgizským prezidentom Sadyrom Žaparovom. Ide o jeho prvú zahraničnú cestu od marca, keď naňho Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal zatykač. Putin sa zúčastní aj na slávnosti pri príležitosti 20. výročia otvorenia ruskej vojenskej základne Kant v Kirgizsku i na summite Rady lídrov Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ).

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA)

6:05 Vodca Severnej Kórey Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin jeden druhému zagratulovali pri príležitosti 75. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Ruskom a KĽDR. Takisto sa zaviazali posunúť vzťahy medzi svojimi krajinami vpred.

6:00 Dve osoby prišli o život a najmenej dve ďalšie utrpeli zranenia po tom, ako trosky ukrajinského drona zostreleného nad ruskou Belgorodskou oblasťou dopadli na obytný dom. Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v aplikácii Telegram uviedol, že systém protivzdušnej obrany zostrelil bezpilotné lietadlo, ktoré sa blížilo k mestu. Pád trosiek spôsobil požiar obytnej budovy. Záchranári podľa jeho slov z trosiek vytiahli telá muža a ženy. Ďalší muž a žena utrpeli zranenia.

Británia prisľúbila Ukrajine systém protivzdušnej obrany Terrahawk Paladin

Británia prisľúbila Ukrajine dodanie niekoľkých pokročilých systémov protivzdušnej obrany Terrahawk Paladin, uviedlo podľa agentúry Unian mediálne stredisko ukrajinskej armády. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v poslednom čase zdôrazňoval, že Ukrajina potrebuje práve viac prostriedkov protivzdušnej obrany, pretože počas jesene a zimy očakáva ďalšie masívne ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Systém prisľúbený Londýnom Ukrajine pomôže zostreliť drony Šáhed iránskej výroby široko používanej ruskou armádou, uviedol server BBC News v ukrajinskom vydaní.Hlavnou zbraňou systému Terrahawk Paladin je kanón Mk44 Bushmaster II, ktorý umožňuje použitie dvoch rôznych typov munície. Ciele systém zasahuje na vzdialenosť do dvoch kilometrov.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Systém rozoznáva ciele pomocou umelej inteligencie a dokáže monitorovať niekoľko cieľov naraz, pričom vie podať správu o presnej polohe letiaceho objektu v reálnom čase. Používa pritom vylepšený algoritmus rozpoznávania cieľov vytvorený poľskou firmou Advanced Protection Systems. Sýtym je mobilný a možno ho prevážať na nákladnom aute.Británia dnes na rokovaní kontaktnej skupiny pre dodávky zbraní Ukrajine prisľúbila Kyjevu ďalší balík pomoci vo výške 100 miliónov libier (zhruba 2,8 miliardy korún), uviedol server BBC News.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUKrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu