Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zúrite pri pohľade na ceny pohonných hmôt? Z prognózy analytika vás porazí, toto čakajte najbližšie mesiace

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Ceny ropy Brent v 41. týždni výraznejšie reagovali na geopolitickú situáciu a posilnili sa o 7,46 %, čím sa opäť dostali nad hranicu 90 USD (približne 85 eur) za barel (159 litrov). Analytik finančných trhov spoločnosti XTB Marek Nemky predpokladá zvýšenú úroveň ceny ropy až do konca roka. S novým rokom by Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) mohla uvoľniť produkciu, čo by cenu ropy znížilo.

"Ceny na čerpacích staniciach sú v súčasnosti vyššie ako minulý týždeň z dôvodu výraznejšieho nárastu ceny ropy. Výhľad do budúcnosti je však neistý a bude závisieť hlavne od situácie na Blízkom východe. Pomôcť môže už len slabší dopyt v ďalších mesiacoch, ktorý by uvoľnil napätú situáciu na trhu. Z môjho pohľadu tu však zvýšené ceny, ktoré sme videli v posledných mesiacoch, s nami ešte nejaký čas budú," zdôraznil Nemky.

archívne video

Generálny riaditeľ SPP Miroslav Kulla: LNG palivo je cenovo porovnateľné s naftou (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Ceny nafty sú  podľa analytika nezmenené

Ceny nafty na Slovensku sú podľa analytika v porovnaní s cenami EÚ oproti minulému týždňu nezmenené. Stále Slovensko zastáva 9. miesto v najlacnejšej nafte v EÚ. Ceny v Českej republike relatívne v porovnaní s EÚ mierne zlacneli, keďže sa posunuli zo 7. miesta na 6. Poľsko sa opäť nachádza na druhom mieste.

Viac o téme: BenzínRopa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu