Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

VOJNA na Ukrajine Deň päťstodeväťdesiaty siedmy (11. októbra 2023)

Charkov po ruských útokoch Zobraziť galériu (6)
Charkov po ruských útokoch (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Babenko)

BRUSEL - V Bruseli dnes začína dvojdenné rokovanie ministerstva obrany Severoatlantické aliancie. Téma dnešnej schôdzky je najmä situácia na Ukrajine, popoludní sa konajú zasadnutia Rady NATO-Ukrajina i za prítomnosti švédskeho ministra obrany. Švédsko o vstup do NATO požiadalo už vlani v februári, jeho pripojenie k alianciám ale stále blokuje Maďarsko a Turecko. Vzhľadom na situáciu v Izraeli sa mal prostredníctvom videokonferencie zúčastniť aj izraelský minister obrany Joav Galant, uviedla agentúra Reuters s odvolaním na svoje zdroje.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 593

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 593 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

 

ONLINE

21:40 Ukrajina dostala od Spojených štátov ubezpečenie, že vojenská pomoc Washingtonu pre Kyjev zostane "stála a neprerušovaná". Uviedol to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

21:16 Ukrajina v stredu vyzvala na väčšiu celosvetovú pomoc pri odmínovaní rozsiahlych oblastí vojnou zničenej krajiny. Na tento účel už viac ako 30 krajín prisľúbilo takmer 500 miliónov eur, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

20:53 Ruské ostreľovanie dnes v Nikopole v ukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti zasiahlo gymnázium. Zomreli štyria ľudia - dvadsaťsedemročný muž a tri ženy vo veku 69, 67 a 60 rokov, oznámil na platforme Telegram ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Ďalší dvaja ľudia podľa neho utrpeli zranenia.

19:00 Kirgizský parlament v stredu ratifikoval dohodu o spoločnom systéme protivzdušnej obrany s Ruskom. Vo štvrtok sa v tejto stredoázijskej krajine má začať plánovaná návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

17:36 Belgický premiér Alexander De Croo v stredu potvrdil, že jeho vláda poskytne Ukrajine bojové stíhačky F-16 a uvoľní pomoc vo výške jednej miliardy eur. De Croo to uviedol na okraj dvojdňového stretnutia ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli (11-12.10), na ktorom sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volododmyr Zelenskyj, informuje spravodajca TASR.

17:08 Ruské sily posilnili svoje pozície na frontovej línii neďaleko mesta Avdijivka na východe Ukrajiny, uviedlo v stredu ruské ministerstvo obrany. Ukrajinskí predstavitelia v utorok varovali, že Rusko zintenzívnilo ostreľovanie tohto mesta v snahe obkľúčiť ho. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

16:30 Rusi, ktorí odišli do zahraničia a poškodzujú svojimi výrokmi Rusko, by po návrate do vlasti mali byť stíhaní za vlastizradu a deportovaní, navrhol dnes podľa agentúry Interfax predseda dolnej komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin. Vyhlásil, že by sa pre týchto ľudí malo nájsť miesto s baňami a chladným počasím, kde "neexistuje leto". V utorok uviedol, že ruskí navrátilci by mali byť posielaní do Magadanu, mesta na ruskom Ďalekom východe, ktorého história je spätá s väzňami gulagov.

14:15 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) identifikovala dve osoby podozrivé z toho, že Rusku poskytli informácie, ktoré viedli k minulotýždňovému raketovému útoku na dedinu Hroza v Charkovskej oblasti. Zahynulo pri ňom 55 ľudí, traja ďalší sú stále nezvestní. Informovala o tom britská stanica BBC.

13:42 Británia a ďalší európski spojenci v stredu oznámili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 116 miliónov eur. Cieľom je pomôcť ozbrojeným silám odstraňovať míny, opravovať vozidlá a chrániť kľúčovú infraštruktúru. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

13:02 Spojené kráľovstvo oznámilo nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 115 miliónov eur.

11:50 Ruské útoky za posledný deň zabili 1 a 7 zranili. Jeden zahynul a ďalší dvaja utrpeli zranenia v dôsledku ruských útokov v obci Krasnohorivka v Doneckej oblasti, uviedol úradujúci guvernér Ihor Moroz.

11:25 Dvaja ľudia zahynuli počas ukrajinského ostreľovania Belgorodskej oblasti na západe Ruska, uviedol v stredu tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov na platforme Telegram. Informovala o tom stanica Sky News.

11:04 Ruskí okupanti chcú obkľúčiť #Avdiivku . Uskutočnil sa jeden z najrozsiahlejších útokov na mesto, citovalo rádio Liberty armádu. Uvádza sa, že ruské sily v smere na Avdiivku postupujú s veľkým množstvom techniky a personálu, aby zrealizovali svoj plán obkľúčiť mesto.

10:30 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 11. októbru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

9:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil riaditeľovi Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), že Ukrajina počas svojej protiofenzívy proti ruským jednotkám nebude útočiť na Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES), ktorá je najväčšou svojho druhu v Európe. Informoval o tom denník The Guardian.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu