Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň šesťsto piaty (19. októbra 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

KYJEV/MOSKVA - Dvaja ľudia zahynuli a jedna osoba utrpela zranenia pri stredajšom ruskom útoku v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 602

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 602 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:40 Ruské sily zhodili 19. októbra 10 leteckých bômb na Beryslav v Cherson Oblats, pričom zranili dvoch obyvateľov, informoval guvernér Oleksandr Prokudin.

21:10 Berlín v súčasnosti neplánuje dať zelenú prevozu rakiet dlhého doletu Taurus na Ukrajinu, povedal nemecký veľvyslanec na Ukrajine Martin Jaeger v rozhovore pre European Pravda.

20:22 Ukrajinský parlament vo štvrtok v prvom čítaní schválil rozpočet na rok 2024, z ktorého približne polovica pôjde na obranný sektor. Rozpočet ešte musí parlament schváliť v druhom čítaní. Informuje správa agentúry Reuters.  

20:15 Kazachstan zakázal vyvážať do Ruska 106 komodít, ktoré by Moskva mohla použiť vo vojne na Ukrajine. Informuje správa agentúry AFP. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev počas svojej septembrovej návštevy Berlína prisľúbil, že jeho krajina bude dodržiavať medzinárodné sankcie. Vyjadril sa tak v súvislosti s podozreniami, že Kazachstan stále Moskve dodáva tovary využiteľné pre vedenie vojny na Ukrajine.

20:10 Ukrajinské sily dosiahli čiastočný úspech juhozápadne od obce Verbove v Záporožskej oblasti, informoval 19. októbra generál Oleksandr Tarnavskij, veliteľ skupiny Tavria bojujúcej na južných frontových líniách.

19:30 Rusko tvrdí, že zadržalo britské vojenské lietadlá nad Čiernym morom. Dve ruské stíhačky SU-27 zachytili dve stíhačky Typhoon a prieskumné lietadlo RC-135 britského Kráľovského letectva (RAF), informovalo ruské ministerstvo obrany pre štátne médiá Tass 19. októbra.

18:50 Litovský premiér: Vojna v Izraeli neovplyvní podporu pre Ukrajinu. Západní spojenci musia pokračovať v poskytovaní podpory vrátane zbraní a finančnej pomoci, pretože je životne dôležité, aby bolo Rusko porazené, uviedla 19. októbra litovská premiérka Ingrida Simonyteová

18:09 Tisíce IT pracovníkov, ktorí spolupracovali s americkými spoločnosťami, dlhodobo tajne posielali milióny dolárov do Severnej Kórey na financovanie tamojšieho zbrojného programu. S odvolaním na americké úrady o tom vo štvrtok informovala agentúra AP.

V súdnych dokumentoch sa uvádza, že vláda v Pchjongjangu vyslala tisíce kvalifikovaných IT pracovníkov do Číny a Ruska so zámerom oklamať firmy z USA a iných krajín, aby ich zamestnali ako externých zamestnancov pracujúcich na diaľku. Na získanie práce používali falošnú identitu, uviedlo americké ministerstvo spravodlivosti.

17:35 Spojené štáty budú Ukrajine dodávať taktické rakety dlhého doletu ATACMS pravidelne, oznámil vo štvrtok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Informuje správa agentúry Reuters.

17:00 Fínske ministerstvo obrany zablokovalo tri predaje nehnuteľností v krajine ruským občanom.  Ministerstvo obrany krajiny vysvetlilo, že transakcia "by mohla zasahovať do organizácie národnej obrany a ochrany územnej celistvosti".

16:20 Od začiatku rozsiahlej ruskej invázie je na Ukrajine nezvestných približne 30 000 civilistov, uviedla šéfka Medzinárodnej komisie pre nezvestné osoby (ICMP) Kathryne Bombergeová pre spravodajský portál Suspilne.

15:07 Putin podpísal zákon, keď Rusko vypovedalo Rámcový dohovor Rady Európy o ochrane národnostných menšín.

14:05 Parlament schválil v prvom čítaní návrh zákona o zákaze náboženských organizácií pridružených k Rusku. Najvyššia rada, ukrajinský parlament, v prvom čítaní schválila návrh zákona, ktorý by mohol zakázať Ukrajinskú pravoslávnu cirkev Moskovského patriarchátu.

13:48 Ruské útoky na Ukrajine za posledný deň zabili 5 ľudí a 11 zranili.

13:05 Ruské ostreľovanie Chersonu zranilo 3 ľudí.

12:15 Ukrajinské sily útočia na okupovaný Krym raketami, tvrdí Rusko.

10:40 Ruské sily v noci na štvrtok útočili na ciele na východe, juhu i severe Ukrajiny.Ruská armáda použila v noci pri útokoch 17 rozličných typov zbraní vrátane balistických striel a striel s plochou dráhou letu či útočných dronov. Zamerala sa na priemyselné, infraštruktúrne, civilné a vojenské objekty, uviedli ukrajinské vzdušné sily.

10:32 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok kritizoval Spojené štáty a ich spojencov za nebezpečnú vojenskú politiku voči Severnej Kórei. "Podobne ako naši severokórejskí priatelia sa vážne obávame zintenzívnenia vojenskej aktivity Spojených štátov, Japonska a Južnej Kórey v regióne," povedal Lavrov na tlačovej konferencii v severokórejskej metropole Pchjongjang.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (3)
Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

10:16 Úradným jazykom rumunskej menšiny na Ukrajine je od stredy rumunčina, nie moldavčina, povedal v Kyjeve rumunský premiér Marcel Ciolacu. Ciolacu na záver spoločného zasadnutia vlád Rumunska a Ukrajiny potvrdil, že ukrajinské orgány sa rozhodli uznať rumunský jazyk za úradný jazyk rumunskej menšiny na Ukrajine. Ukrajina tak plní kritériá pre vstup do Európskej únie v oblasti práv národnostných menšín.

7:50 Vzťahy Severnej Kórey a Ruska dosiahli "kvalitatívne novú strategickú" úroveň, vyhlásil vo štvrtok v Pchjongjangu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorého citovali ruské štátne médiá. "Po prelomovom summite... môžeme s istotou povedať, že vzťahy (medzi Moskvou a Pchjongjangom) dosiahli kvalitatívne novú strategickú úroveň," povedal Lavrov na stretnutí s ministerkou zahraničných vecí KĽDR Čche Son-hui. Ani jedna strana bezprostredne nezverejnila podrobnosti o stretnutí.

6:17 Ukrajinský súd vyniesol prvé rozsudky nad policajtmi, ktorí sa podieľali na streľbe do protivládnych demonštrantov na Námestí nezávislosti v Kyjeve v roku 2014. Informovala o tom v noci na štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.Zástupca veliteľa pluku medzičasom rozpustených oddielov osobitného určenia Berkut bol podľa médií odsúdený na doživotie. Dvom policajtom uložil súd 15-ročný trest odňatia slobody.

6:00 V Rusku zadržali rusko-americkú novinárku z Rádia Slobodná Európa (RFE/RL) a obvinili z toho, že sa nezaregistrovala ako tzv. zahraničný agent. Alsu Kurmashevová pracuje pre spravodajský portál v tatárskom a baškirskom jazyku, služby financovanej americkým Kongresom. Riaditeľ RFE/RL Jeffrey Gedmin vo vyhlásení vyzval na jej prepustenie, "aby sa mohla ihneď vrátiť k svojej rodine".

Ruský útok v Mykolajivskej oblasti si vyžiadal dve obete

Štátna pohotovostná služba uviedla, že ruská raketa o 20.30 h miestneho času (19.30 h SELČ) zasiahla v obytnej štvrti "jedáleň". "Dvaja ľudia zahynuli a jedna zranená osoba je pod troskami," uvádza v aplikácii Telegram. Pri útoku boli poškodené aj obytné budovy a poľnohospodársky podnik.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim predtým oznámil, že raketa zasiahla malú obec Stepove, ktorá sa nachádza približne 45 kilometrov severozápadne od mesta Mykolajiv. Podľa neho je jednou z obetí žena. "Záchranári vyslobodili jej telo spod trosiek zničenej budovy," napísal na Telegrame. Neskôr informoval, že oblasť zasiahli dva výbuchy.Správa prichádza po tom, ako ukrajinskí predstavitelia hlásili, že Rusko v noci na stredu uskutočnilo raketové útoky na Záporožskú a Dnepropetrovskú oblasť na juhovýchode Ukrajiny, ktoré si vyžiadali najmenej šesť mŕtvych.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu